De gemeente Krimpen aan den IJssel wil dat steeds meer mensen in staat zijn hun leven te leiden zonder individuele voorzieningen. Zo willen we meer zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van inwoners. Daarbij blijven we inzetten op ondersteuning van Krimpenaren. Onder meer bij problemen met opgroeien of opvoeden, chronische ziekten, psychische stoornissen, lichamelijke beperkingen en mantelzorg.
Ook zetten we in op een beweging van minder individuele voorzieningen, naar meer basishulp en preventie. We willen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Vanuit de Jeugdwet is de gemeente verantwoordelijk voor de hulp, zorg, begeleiding en ondersteuning voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. De gemeente heeft jeugdhulpplicht en komt samen met de ouders of verzorgers tot een passende en gerichte ondersteuning.
De gemeente verstrekt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) maatwerkvoorzieningen (geïndiceerde zorg). Dit gebeurt als een inwoner niet de mogelijkheden heeft om op eigen kracht, met hulp van het netwerk, of via een andere (voorliggende) voorziening, zelfredzaam te zijn. Daarmee staat de eigen verantwoordelijkheid voorop en is de maatwerkvoorziening altijd aanvullend.
Op grond van de de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet Zorg en Dwang (Wzd) dragen we zorg voor een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag.
De gemeenschappelijke regeling IJSSELgemeenten ondersteunt en stimuleert uitkeringsgerechtigden te participeren naar vermogen.