Krimpen is zowel een ‘vergroenende’ als een ‘vergrijzende’ gemeente. Er wonen relatief veel jeugdigen en relatief veel ouderen in onze gemeente. Beide groepen doen gemiddeld vaker een beroep op het sociaal domein dan de leeftijdscategorie 20- tot 60-jarigen.
Daarnaast worden de vraagstukken binnen het sociaal domein meer, groter en ingewikkelder. De verschuiving van de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg, werk en inkomen en de ondersteuning van langdurig zieken en ouderen van het Rijk naar de gemeenten in 2015 bleek ‘slechts’ een eerste stap. De landelijke beleidslijn om langer thuis te blijven wonen geeft ook een extra druk op de lokale hulp en huidige ondersteuning. Van passende woonruimte, het realiseren van zorg tot het opvangen van incidenten als het toch niet helemaal goed gaat. Ook de ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg zorgen voor een steeds zwaardere rol voor gemeenten.
Naast deze geplande ontwikkelingen worden we ook geconfronteerd met actuele ontwikkelingen die het sociaal domein ook bovenmatig raken. De coronacrisis, de vluchtelingencrisis, de afwikkeling van de kinderopvangtoeslagaffaire en de explosief stijgende energieprijzen maken de vraagstukken nog breder en complexer.
We staan als gemeente voor een grote en ingewikkelde uitdaging. Onze ambitie is om onze inwoners tijdig en goed te voorzien van passende hulp. In eerste instantie ligt de focus om samen met de inwoners te kijken hoe problematiek binnen het eigen netwerk kan worden opgelost of in samenwerking met het sterke en actieve vrijwilligersaanbod dat wij als Krimpen hebben. Mocht dit ontoereikend zijn dan zorgen we voor een passende voorziening.
Deze uitdaging staat op gespannen voet met de financiële uitdagingen die we ook in dit domein zien. De inzet en ondersteuning moet betaalbaar blijven en niet leiden tot forse kostenstijgingen of snijden in andere gemeentelijke voorzieningen. We blijven hierdoor inzetten op vroegtijdig signaleren van problematiek en een preventieve aanpak. Een actief gezondheidsbeleid, welzijn op recept en inzet op energiearmoede zijn hier mooie voorbeelden van. Ook zetten we in op goede samenwerking met de diverse partijen. Investeren in langer thuis kunnen wonen doen we als gemeente niet alleen, maar in een actieve samenwerking met de hele zorgketen. Denk hierbij aan huisartsen, verpleegkundigen en zorgverzekeraars. Op het terrein van Zorg & Veiligheid werken we aan een actievere samenwerking, omdat beide domeinen vaak met dezelfde dossiers actief zijn. Dit jaar kunt u van ons de nieuwe nota Volksgezondheid en het Lokaal preventieakkoord verwachten. Beide zullen in het teken staan van onze ambitie om de gezondste gemeente van Nederland te worden.
Ook binnen veel huishoudens wordt het lastig om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Hoge inflatie en de hoge energieprijzen kunnen leiden tot financiële problemen. Dit vraagt extra aandacht voor deze problematiek. Ook ontstaat het risico dat kinderen de effecten hiervan zullen voelen omdat sport en culturele activiteiten of leermiddelen niet meer betaalbaar zijn.