De gemeente streeft naar een brede deelname aan activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, kunstzinnige vorming en amateuristische kunstbeoefening. Het stimuleren van sporten en bewegen is een belangrijk doel in het kader van onze ambitie om de gezondste gemeente van Nederland te worden. Tegelijk is het een middel om de eigen kracht en zelfredzaamheid van Krimpenaren direct of indirect te bevorderen.
Krimpen aan den IJssel heeft een uitstekend voorzieningenniveau op het gebied van sport, cultuur, onderwijs en economie. De gemeente heeft de ambitie om dit voorzieningenniveau in stand te houden. Op het gebied van werkgelegenheid is de ambitie niet alleen op behoud maar ook op uitbreiding gericht.
Goede onderwijshuisvesting is een belangrijke voorwaarde die de school(besturen) de ruimte geeft om kwalitatief goed onderwijs te kunnen aanbieden. Goede onderwijshuisvesting is een investering in de ontwikkeling en daarmee toekomst van onze jonge kinderen en jeugd. Tevens dragen goede schoolgebouwen bij aan de leefbaarheid en de vergroening van onze gemeente.
In het Integraal Huisvestigingsplan kijken we met elkaar 25 jaar vooruit. Niet alleen naar de schoolgebouwen, maar ook naar de binnensportaccommodaties omdat het onderwijs hier de grootste gebruiker van is.
In 2014 heeft de gemeente besloten om maximaal ruimte te geven aan (maatschappelijk) ondernemerschap. Dat was het startpunt voor een traject van externe verzelfstandiging van de kinderboerderij, het zwembad en het beheer van de binnensportaccommodaties. Op dit moment exploiteert de gemeente alleen de multifunctionele accommodatie de Tuyter nog zelf.
In 2014 heeft de gemeente ook besloten om het maatschappelijk vastgoed van de gemeente tot een aanvaardbaar minimum terug te brengen. We stimuleren het multifunctioneel gebruik van de resterende accommodaties onder andere door exclusief gebruik uitzondering te laten zijn. Daarnaast krijgt structureel gebruik voorrang.
De gemeente houdt twee bijzondere accommodaties in stand: het zwembad en de kinderboerderij. Daarnaast is de gemeente eigenaar van het Streekmuseum, het UMAM-gebouw en diverse buitensportaccommodaties.
Voor de buitensport heeft de gemeente de ambitie uitgesproken om verantwoordelijk te zijn en te blijven voor de aanleg en het onderhoud van sportvelden c.a. en de daarbijbehorende openbare infrastructuur. De verenigingen zijn (of blijven) zélf verantwoordelijk voor de (nieuw)bouw én het beheer en onderhoud van hun clubgebouw.
Samen met de aanpalende bedrijventerreinen De Krom en Parallelweg vormt de Stormpolder het grootste aaneengesloten bedrijventerrein aan de oostkant van de Rotterdamse regio. De (maritieme) maakindustrie is hier - vanwege het watergebonden karakter - een belangrijke bedrijfstak waar de gemeente vol op wil blijven inzetten. Óók in tijden dat een bedrijf als IHC Merwede in zwaar weer verkeert. Daarnaast wordt ingezet op behoud en verbetering van de (Sliksloot)haven.
Wat betreft de detailhandels- en horecastructuur wordt tot op heden ingezet op kwalitatieve verbetering. Daarbij wordt de Crimpenhof in het 'Hart van Krimpen' beschouwd als hét hoofdwinkelcentrum (van de Krimpenerwaard). De Korf en De Olm zijn daar ondersteunend aan. De overige winkel(strip)s mogen (door marktwerking) geleidelijk verkleuren. Nieuw beleid is in voorbereiding.
Wat is er aan de hand
Door mede te investeren in het onderhoud van het zwembad gedurende de exploitatieperiode van Optisport kunnen natuurlijke investeringsmomenten gebruikt worden voor een kwaliteitsverbetering van het zwembad die ervoor moeten zorgen dat het zwembad tot 2035 open te houden is.
Het duurzamer maken van het gemeentelijk vastgoed is één van de speerpunten uit de Duurzaamheidsagenda 2021-2024 (thema Energie).
Wat willen we bereiken
We willen vanaf 2023 een kwalitatief en duurzaam zwembad laten exploiteren dat tot minimaal 2035 open is te houden. Dit willen we bereiken door aan te sluiten op de reeds door Optisport geplande werkzaamheden.