Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Met gemeenten, inwoners, Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), Welzijn, huisartsen en ziekenhuis slaan we de handen ineen. Met elkaar gaan we aan de slag met vraagstukken rond wonen, zorg en welzijn in het licht van de ouder wordende, potentiële zorgvragende inwoner van Krimpen aan den IJssel.
De samenhang en voortgang wordt bewaakt door een stuurgroep, waarin de verschillende partijen zijn vertegenwoordigd. Tevens worden hier de knelpunten opgepakt. Deze stuurgroep wordt ondersteund door een secretaris. Betrokken partijen komen tweemaal per jaar bij elkaar voor inspiratie, afstemming en ontmoeting. Voor dit proces hebben wij ondersteuning nodig van een secretaris en wordt aan de gemeente gevraagd hieraan een bijdrage te leveren. Hiervoor is echter geen ambtelijke capaciteit beschikbaar.
Na eerder gestarte initiatieven, is het de tijd om met elkaar focus, samenhang en voortgang te realiseren. Er is een concept-routekaart opgesteld waarin de ambities en acties beschreven zijn. Enerzijds op wijkniveau, dicht bij de inwoners. Hier worden wijkregisseurs voor aangesteld. Anderzijds wordt een aantal zaken wijk-overstijgend opgepakt door projectleiders.
Vanuit de routekaart ‘Domeinoverstijgende samenwerking Wonen, Welzijn & Zorg in Krimpen aan den IJssel’ wordt gewerkt met vijf themalijnen, te weten:
1. Preventie
2. Domeinoverstijgend samenwerken
3. Langer thuis wonen
4. Anders werken
5. Cliënt en Samenleving.
Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
Inwoners kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen door het organiseren van toekomstbestendige zorg en welzijn. We investeren in preventie, zodat de zorg niet, of pas later, zwaar en complex wordt en zodat intensief met naasten wordt samengewerkt. Verder bevorderen we het welbevinden en een gezonde leefstijl van Krimpenaren door het domein-overstijgend organiseren van toekomstbestendige zorg en welzijn.
Wat is er gebeurd
Vanuit Capelle en Krimpen Verbonden is de routekaart vastgesteld en deze wordt uitgevoerd. In onze gemeente zijn 2 wijkregisseurs van start gegaan. Wekelijks is er een overleg met alle wijkregisseurs en de projectleider betrokken bij Capelle en Krimpen Verbonden. Het doel hierbij is vooral om kennis en ervaring uit te wisselen, met elkaar mee te denken en elkaar te ondersteunen waar nodig. Als eerste prioriteit hebben de Krimpense wijkregisseurs de uitrol van valpreventie uitgevoerd en opgepakt.
QuaWonen is toegetreden tot de stuurgroep van Capelle en Krimpen Verbonden. De stuurgroep komt elke maand bijeen. Het netwerkberaad is eenmalig bijeen geweest.
Er heeft een publiciteitscampagne plaatsgevonden "Praat vandaag over morgen".
Wat hebben we bereikt
We hebben met de voorbereidingen en uitrol bereikt dat we in 2024 direct met Valpreventie kunnen starten. Valpreventie wordt breed ingezet, dus niet alleen een valpreventiecursus aanbieden, maar ook voeding, beweging en voorlichting krijgen een prominente plek in het geheel. Valpreventie wordt met diverse samenwerkingspartners opgezet zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, Vegro, etc.
Wonen is een formeel onderdeel geworden van Capelle en Krimpen Verbonden. Hierdoor vindt er meer domein-overstijgende samenwerking plaats.
Door de publiciteitscampagne bereiden ouderen zich meer voor op het ouder worden en kunnen zij hierop anticiperen. Er zijn meer toereikende sociale verbindingen in de buurt, met als doel dat de buurt en buurtbewoners naar elkaar omkijken.