Programma 3 Maatschappelijk domein

Hoofdambitie

Terug naar navigatie - Hoofdambitie

Krimpen aan den IJssel is een gemeente waar het fijn, veilig wonen en werken is. In Krimpen gaan we respectvol om met elkaars vrijheden. Onze samenleving biedt ruimte aan alle inwoners om hun leven naar eigen inzicht in te richten. Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, gender, inkomen, talent of beperking.

Wonen in Krimpen aan den IJssel betekent wonen in een aantrekkelijke gemeente met een gevarieerd aanbod aan woningen, winkels, scholen en andere voorzieningen. Maar ook genieten van de groene Krimpenerwaard én profiteren van de goed bereikbare stedelijke voorzieningen van Rotterdam. Voor jonge gezinnen bieden wij een ruim aanbod aan sport en cultuur. Daarnaast is het van belang om basisvoorzieningen als onderwijsgebouwen en binnen- en buitensportaccommodaties van hoog kwaliteitsniveau te realiseren en te behouden. 

Het aanbod van sport, cultuur en recreatie is breed. Het is voor alle leeftijden geschikt en draagt bij aan een vitale samenleving. Sport en cultuur brengt onze lokale samenleving samen. Het zorgt voor contact tussen mensen, generaties en organisaties. Wij vinden een breed en gevarieerd aanbod, dat toegankelijk is voor alle inwoners, heel belangrijk. Kunst en cultuur dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen en het welzijn van ouderen. Ook maakt het onze gemeente aantrekkelijk en leefbaar. Doordat aanbieders van zowel sport als cultuur samenwerken met elkaar en met de gemeente, is er meer te bereiken. Samen maken we de verbinding met andere domeinen als onderwijs, leefbaarheid, zorg en werken en ondernemen.

Krimpen moet interessant blijven voor (potentiële) werkgevers. Daarom investeert de gemeente in een goede detailhandelsstructuur en aantrekkelijke bedrijventerreinen.

Wat is er gebeurd?

Terug naar navigatie - Wat is er gebeurd?

Krimpen aan den IJssel is een gemeente waar het fijn en veilig wonen en werken is. Het aanbod van sport, cultuur en recreatie is breed. Het is voor alle leeftijden geschikt en draagt bij aan een vitale samenleving. 
Een sterke economie is van groot belang voor een goed woon-en leefklimaat in onze gemeente. Daartoe is een gunstig vestigings- en werkklimaat voor bedrijven noodzakelijk. De belangrijkste werklocaties in onze gemeente zijn de Stormpolder (met de aanpalende bedrijventerreinen De Krom en Parallelweg) en de winkelcentra. Ook in 2023 hebben we gewerkt aan optimale omstandigheden voor de ondernemers die daar hun bedrijf uitoefenen. Bijzondere aandacht is er geweest voor het stimuleren van het lokale bedrijfsleven om circulair te handelen.


In 2023 hebben wij verder ingezet op het beter profileren van (Theater) de Tuyter. De tribune is vervangen. Zodoende konden wij het aantal zitplaatsen van 120 naar 160 uitbreiden. Inmiddels vinden er 2 keer per maand professionele voorstellingen plaats. Krimpenaren weten de Tuyter steeds beter te vinden voor een avondje uit. 


Het jaar 2023 stond ook in het teken van het vernieuwen van het beleid voor sport en bewegen. In december is de nieuwe sport- en beweegnota  ‘Heel Krimpen beweegt 2024 – 2027’ vastgesteld. We willen er met dit vernieuwde beleid voor zorgen dat 50% van de Krimpenaren in 2027 aan de landelijk beweegnorm voldoet.


De realisatie van het nieuwbouwproject sportzaal de Populier en OBS de Groeiplaneet is de eerste in een reeks aan nieuwe schoolgebouwen en binnensportaccommodaties. De komende jaren worden 4 andere scholen en 3 binnensportaccommodaties vernieuwd. De planning hiervan is te vinden in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2023-2027 dat in oktober is geactualiseerd.

3.1 Sport en recreatie

Wat hebben we bereikt

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt

Investeringen in een kwalitatief/duurzaam zwembad

Terug naar navigatie - Investeringen in een kwalitatief/duurzaam zwembad

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Door mede te investeren in het onderhoud van het zwembad gedurende de exploitatieperiode van Optisport kunnen natuurlijke investeringsmomenten gebruikt worden voor een kwaliteitsverbetering van het zwembad. Die moeten ervoor zorgen dat het zwembad tot 2035 open te houden is.

Het duurzamer maken van het gemeentelijk vastgoed is één van de speerpunten uit de Duurzaamheidsagenda 2021-2024 (thema Energie).

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
We willen vanaf 2023 een kwalitatief en duurzaam zwembad laten exploiteren dat tot 2035 exploitabel is . Dit willen we bereiken door aan te sluiten op de reeds door Optisport geplande werkzaamheden.

Wat is er gebeurd 
In 2023 zijn we aangehaakt op het onderhoudsprogramma van het zwembad. In overleg met de exploitant hebben we een prioritering aangebracht voor de beoogde investeringen. 

Wat hebben we bereikt
De eerste uitbreiding is het plaatsen van een bicarbonaat installatie om aan de waterkwaliteitseisen in 2024 te voldoen. De volgende investering die we in 2024 doen om de levensduur te verlengen richting 2035 is in de installaties en leidingwerk in de kruipruimte.

Speerpunten

Sport in de openbare ruimte

Terug naar navigatie - Sport in de openbare ruimte

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Tijdens de coronacrisis werd steeds vaker door de inwoners van Krimpen gebruik gemaakt van de openbare ruimte om te sporten en te bewegen. Het is van belang deze ontwikkeling te borgen en te stimuleren. Onder andere door dit in de nieuwe Sportnota te verankeren.

Het stimuleren van lopen en fietsen door een aantrekkelijke openbare ruimte is 1 van de speerpunten uit de Duurzaamheidsagenda 2021-2024 (thema Gezond en voedsel).

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
Door het uitvoeren van zogenoemde BVO-scans (beweegvriendelijke omgeving-scans) in een tweetal wijken/buurten in Krimpen willen we het bewegen in de buitenruimte stimuleren en borgen. Dit kan bijdragen aan onze ambitie om een gezonde gemeente te worden.

Wat is er gebeurd
We hebben in 2023 alle benodigde informatie verzameld die nodig is om een pilot met de BVO-scan te gaan uitvoeren in het herstratingsproject Langeland fase 6. In 2024 zijn alle stakeholders die deel zouden kunnen/moeten nemen aan de scan benaderd en middels een presentatie geïnformeerd over wat de scan exact inhoudt.

Wat hebben we bereikt
De scan zelf zal op 4 april 2024 met alle stakeholders uitgevoerd gaan worden. Vervolgens gaan we de pilot in 2024 evalueren en bekijken of we de scan structureel bij de (her-)bestratings- en rioleringsprojecten in willen gaan zetten en op welke wijze.  

Speerpunten

Stimuleren samenwerking sport en beweegketen

Terug naar navigatie - Stimuleren samenwerking sport en beweegketen

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Uit een rondgang bij de sportverenigingen/sportaanbieders en organisaties uit het maatschappelijk middenveld in het kader van de voorbereiding van de nieuwe Sportnota is gebleken dat er behoefte is aan goed gestructureerd overleg op het gebied van sport en gezondheid. Dit doen wij om te zorgen dat initiatieven op dit gebied breed gedragen worden. Er is consensus over het idee dat dit geborgd kan worden in de vorm van een platform dat zich hiermee bezig  gaat houden.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
We willen als gemeente graag een onafhankelijk hybride sport- en beweegnetwerk, gericht op verbinding, belangenbehartiging, ondersteuning, informatie, inspiratie en advisering, in het leven roepen. Het platform zal zich in de loop der tijd steeds meer bezighouden met het maatschappelijk relevante onderwerp 'leefstijl', waarvan sport, beweging en preventie onderdeel uit maken. We willen zo voorsorteren op het feit dat hierop vanuit het Rijk steeds meer de nadruk komt te liggen.

Wat is er gebeurd
Er is met verschillende partners, o.a. sportverenigingen, Stichting Synerkri (uitvoeringsorganisatie), gesproken over de meer concrete invulling van een dergelijk platform. 

Wat hebben we bereikt
N.a.v. bovengenoemde gesprekken is er inmiddels een duidelijk beeld van het op te richten platform en dit platform zal onder professionele begeleiding opgericht gaan worden. Dit laatste is geborgd middels het nieuwe vastgestelde sportbeleid. 

Speerpunten

Stimuleren sport en beweegdeelname inwoners

Terug naar navigatie - Stimuleren sport en beweegdeelname inwoners

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Een aantal zaken zijn momenteel in voorbereiding, deze worden verder uitgewerkt in de Sportnota. Hierbij valt te denken aan Uniek Sporten en het promoten van sport en bewegen. Financiële ruimte willen wij vast creëren/reserveren.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
We willen, door het promoten en structureel maken van de genoemde zaken, zorgen dat alle Krimpenaren uit alle levensfases bereikt worden, gemotiveerd worden en de mogelijkheid krijgen om te gaan bewegen/sporten en te werken aan hun gezondheid. Dit kan bijdragen aan onze ambitie om de gezondste gemeente van Nederland te worden.

Wat is er gebeurd
In de nieuwe vastgestelde sport- en beweegnota zijn het Uniek Sporten en het promoten van sport en bewegen bij diverse doelgroepen geborgd.

Wat hebben we bereikt
In deze bereikt dat bovengenoemde zaken structureel voorgezet en verder uitgebreid kunnen worden.  Om zo meer Krimpenaren de mogelijkheid te geven om te gaan sporten en bewegen en te werken aan hun gezondheid. 

Speerpunten

Op grond van welk beleid/afspraak handelen we

Terug naar navigatie - Op grond van welk beleid/afspraak handelen we

•    Speelruimtebeleidsplan 2018-2022 
•    ‘Update Uitvoeringsprogramma speelruimte 2021 - 2024’
•    Uitvoeringsprogramma Het Jonge Kind 
•    Begroting 2022 Groenalliantie
•    Ontwikkelplan van Groenalliantie
•    Sport- en beweegnota ‘Heel Krimpen beweegt 2024 - 2027’

3.2 Cultuur

Wat hebben we bereikt

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt

Cultuurprogramma

Terug naar navigatie - Cultuurprogramma

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Het huidige structurele budget voor het cultuurprogramma in ontmoetingscentrum de Tuyter is 50.000 euro. Hiervan gaat 1/3 naar de daadwerkelijke voorstellingen en 2/3 is nodig om dit programma te realiseren. Dat betekent dat er op dit moment maar 1 keer per maand een professionele voorstelling is. 
Het is (onder andere vanuit Arbo-oogpunt) noodzakelijk om de tribune te vernieuwen. Het gaat hier om een reguliere vervanging die al in de begroting voorzien is. Dat biedt de mogelijkheid om van 120 naar 160 plaatsen uit te breiden. Dit biedt de mogelijkheid om voorstellingen te programmeren die meer publiek trekken.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
Door de subsidie voor theaterprogrammering te verhogen is het mogelijk om 2 keer per maand naar een professioneel theaterprogramma te gaan. Door de uitbreiding van het aantal zitplaatsen kunnen ook grotere publiekstrekkers worden geprogrammeerd.

Wat is er gebeurd
De subsidie is verhoogd naar 75.000 euro en daarvan is er inmiddels een professioneel theaterprogramma neergezet. De tribune is vernieuwd en uitgebreid tot 160 zitplaatsen. De naam is aangepast naar Theater de Tuyter. 

Wat hebben we bereikt
Krimpenaren weten de Tuyter beter te vinden voor een avondje uit. Er vinden twee keer per maand professionele voorstellingen plaats. 

Speerpunten

De Tuyter - Verbetering bedrijfsvoering

Terug naar navigatie - De Tuyter - Verbetering bedrijfsvoering

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
1.    De huidige website van de Tuyter is ooit heel simpel opgezet en is sterk verouderd.
2.    Er is geen reserveringssysteem voor zaalruimte waarbij de klant in 1 keer kan aangeven wat de wensen zijn qua datum, zaal, horeca et cetera. Alles gaat via de mail. Dit is inefficiënt en gevoelig voor fouten. 
3.    De inwoners zien niet wat er in het gebouw gebeurt. Door een digitale zuil aan de buitenkant zien alle passanten automatisch wat het programma van de Tuyter is. Het digitale aanbod is tevens flexibel en duurzaam.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
We willen met deze relatief kleine ingrepen de Tuyter beter positioneren als multifunctionele accommodatie door een meer klantgerichte bedrijfsvoering inclusief marketing en promotie. 

Wat is er gebeurd
Door personele onderbezetting zijn de doelstellingen niet bereikt. De website is nog niet van een update voorzien, er wordt gewerkt aan een reserveringssysteem en de digitale zuil is niet geplaatst.

Wat hebben we bereikt
Er zijn plannen gemaakt om in 2024 hier uitvoering aan te geven. 

Speerpunten

Rotterdampas

Terug naar navigatie - Rotterdampas

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Met de Rotterdampas kun je meer dan 750 leuke dingen in de regio doen, gratis of met korting. Het is een manier om kennis te maken met kunst, cultuur en sport.

Ook Krimpenaren kunnen de Rotterdampas aanschaffen. Als je een laag inkomen hebt, kun je de pas vergoed krijgen uit het Iedereen doet mee fonds. Onze gemeente is zelf echter geen 'deelnemende gemeente'.

Door de prijsstijgingen voor levensmiddelen en energie heeft de minima- en ouderengroep steeds meer moeite om rond te komen, terwijl een groot deel van hen geen sociaal vangnet heeft om op terug te vallen.  Mensen houden (te) weinig financiële ruimte over voor ontspanningsactiviteiten / leuke dingen.

Op dit moment wordt het Voorzieningenfonds vooral ingezet voor de betaling van sportlidmaatschappen en bijbehorende kleding. Doordat het budget hieraan op gaat is er binnen het Voorzieningenfonds te weinig ruimte om dit te besteden aan de Rotterdampas. De oplopende inflatie zorgt ervoor dat de ouderen nu te weinig budget hebben voor basisbehoeften en dus al helemaal niet voor sociaal-culturele activiteiten.

Daarom willen we onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn om een 'deelnemende gemeente' te worden. Dat zou onder andere betekenen dat we het Voorzieningenfonds ontlasten.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
We willen kinderen, mensen met een minimum inkomen en ouderen activeren om 'leuke dingen' te doen en kennis te maken met kunst, cultuur en sport in Krimpen en de regio.

Wat is er gebeurd
In september 2023 is de update van het 'Actieprogramma Armoede en Schulden' door de gemeenteraad vastgesteld. Het aansluiten als 'deelnemende gemeente' bij de Rotterdampas is in deze update opgenomen als nieuwe maatregel. Hierdoor gaat de gemeente Krimpen aan den IJssel vanaf 2024 de Rotterdampas beschikbaar stellen aan inwoners. De Rotterdampas wordt voor kinderen tot 18 jaar uit de doelgroep minima tot 130% van het wettelijk sociaal minimum gratis, voor volwassenen uit deze doelgroep vijf euro. De Rotterdampas voor de inwoners die het standaardtarief gaan betalen kost 65 euro voor volwassenen en 20 euro voor kinderen tot 18 jaar.  Inwoners uit de doelgroep minima houden door deze constructie ook meer ruimte over voor vergoedingen uit het Iedereen doet mee fonds (voorheen Voorzieningenfonds). 

Wat hebben we bereikt
Krimpen aan den IJssel is per 1 maart 2024 een 'deelnemende gemeente' aan de Rotterdampas. 

Speerpunten

Verhoging subsidie Streekmuseum

Terug naar navigatie - Verhoging subsidie Streekmuseum

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Het museum kampt al jaren met een krappe begroting. Een aantal jaren geleden is al fors bezuinigd op personeel vanwege een gevraagd ‘herstelplan’ door de gemeente om een dekkende begroting te realiseren. De huisvestingskosten stijgen, het bestuur wil de jaarlijkse marktconforme salarisverhoging kunnen uitkeren en weer een professionele schoonmaak inhuren mede door de noodzakelijke hygiëne die de Covidpandemie duidelijk heeft gemaakt. Op dit laatste is in 2020 bezuinigd.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
De gemeente wil een financieel gezond museum behouden. 

Wat is er gebeurd
Het streekmuseum heeft een herstelplan geschreven en inmiddels is in de begroting opgenomen om onder andere een professionele schoonmaak in te huren voor de noodzakelijke hygiëne.

Wat hebben we bereikt
Het streekmuseum heeft een sluitende begroting ingediend. 

Speerpunten

3.3 Onderwijs

Wat hebben we bereikt

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt

Onderwijs

Terug naar navigatie - Onderwijs

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
We hebben een Integraal Huisvestigingsplan opgesteld, waarin we met elkaar 25 jaar vooruitkijken. Daarbij kijken we niet alleen naar de schoolgebouwen, maar ook naar de binnensportaccommodaties (aangezien het onderwijs hier de grootste gebruiker van is).

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
We vinden goede onderwijshuisvesting een belangrijke voorwaarde die de school(besturen) de ruimte geeft om kwalitatief goed onderwijs aan te bieden. Goede onderwijshuisvesting is een investering in de ontwikkeling en daarmee toekomst van onze jonge kinderen en jeugd. Tevens dragen goede schoolgebouwen bij aan de leefbaarheid en de vergroening van onze gemeente.

Wat is er gebeurd
In oktober 2023 is het vernieuwde IHP 2023 - 2027 opgesteld. Hierin zijn wederom de (ver)nieuwbouwplannen voor de komende 25 jaar voor onderwijs, kinderopvang en binnensportaccommodaties opgenomen, Tevens zijn de ervaringen vanuit de uitvoering van het IHP 2019-2023 verwerkt en de actuele ontwikkelingen en toekomstige ontwikkelingen opgenomen.

Wat hebben we bereikt
Naast de oplevering van de Populier en de start van de bouw van de Groeiplaneet  zijn er stappen gezet in de verdere uitwerking van de plannen voor nieuwbouw voor meerdere scholen, zoals het Octaaf/Mozaïek/gymzaal Una Corda en het Kompas in de Tuinstraat. Ook zijn er verkennende gesprekken gestart over de (ver)nieuwbouw van het Comenius college en de Groenendaal. 

Speerpunten

3.4 Economie

Wat hebben we bereikt

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt

Circulair (Duurzaamheidsagenda)

Terug naar navigatie - Circulair (Duurzaamheidsagenda)

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Het opstellen van een visie op een Circulair Krimpen is één van de speerpunten uit de Duurzaamheidsagenda 2021-2024.

Het wordt steeds belangrijker om grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken en toe te werken naar een gesloten kringloop van grondstoffen. In deze gesloten kringloop bestaat afval niet meer, doordat grondstoffen door efficiënt hergebruik hun waarde behouden.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
In 2023 ronden we het visiedocument en het daarbijhorende actieprogramma Krimpen Circulair af waar we vervolgens uitvoering aan geven. We willen met elkaar minder producten gebruiken, de levensduur van producten verlengen en producten hergebruiken en nieuwe producten maken. Het hergebruiken van producten gaat om zowel de originele als verwerkte vorm. Het startpunt ligt bij de zaken waar wij als gemeente de meeste invloed op hebben, zoals circulair inkopen en het uitdragen van een voorbeeldfunctie.

Wat is er gebeurd
Door personele wisselingen heeft het traject vertraging opgelopen. Gaandeweg het proces is ervoor gekozen om te starten met het concreet maken van het brede begrip circulair en op dit moment geen overkoepelende visie op te stellen. We maken gebruik van landelijke doelstellingen zoals ook opgenomen in de Duurzaamheidsagenda. En hebben ambities en doelstellingen benoemd voor 4 thema’s.
 
Het actieprogramma is de uitkomst van een interactief proces. Vanuit verschillende disciplines is een bijdrage geleverd. Naast partijen die een publieke taak verrichten - zoals Cyclus, DCMR, IBKW en Lelie Zorggroep - hebben ook verschillende bedrijven actief meegedacht. 

Wat hebben we bereikt
Een circulair actieprogramma waarin staat dat we samen met stakeholders werken aan:
- Het stimuleren van het lokale bedrijfsleven om circulair te handelen.
- Het inrichten van de gebouwde omgeving volgens circulaire principes.
- Het geven van het goede voorbeeld als gemeente in circulair gedrag.
- Het stimuleren van bewoners om de levensduur van producten en materialen te verlengen.

Speerpunten

Detailhandel

Terug naar navigatie - Detailhandel

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Uitwerken van de Detailhandel- en horecastructuurvisie.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
We willen de detailhandel in Krimpen zoveel als mogelijk concentreren in de 3 winkelcentra (Crimpenhof, De Korf en De Olm). We willen het Hart van Krimpen verder ontwikkelen.

Wat is er gebeurd
We hebben een gebiedsonderzoek voor het gebied rondom De Olm uitgevoerd. De resultaten worden begin 2024 gepresenteerd. 

Wat hebben we bereikt
We hebben met lokale ondernemers en winkeliers verder gesproken over planvorming inzake Hart van Krimpen. Ook zijn er in 2023 verschillende activiteiten georganiseerd rondom het Raadhuisplein in het kader van Hart van Krimpen, zoals de Winterfair, de Oogst - en Streekmarkt, een kofferbakverkoop en een braderie.

Speerpunten

Stormpolder

Terug naar navigatie - Stormpolder

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Krimpen aan den IJssel kent een rijke historie op het gebied van maritieme (maak)industrie. Vanuit die historie zijn we ook rijk aan bedrijven die hieraan gerelateerd zijn.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
Wij gaan ons op alle fronten – en natuurlijk binnen het bereik van de mogelijkheden – inzetten om de order voor nieuwe onderzeeboten van het Ministerie van Defensie (mede) naar Krimpen te halen. De Stormpolder is (ook los daarvan) een ideale locatie voor de maritieme maakindustrie. Wij willen dit maximaal benutten.
De plannen voor sanering door het rijk van het EMK-terrein naderen het stadium van uitvoering. Het biedt mooi perspectief op nieuwe uitgifte van bedrijfsgronden op deze strategische zichtlocatie.
Krimpen heeft een rijke historie met de binnenvaart en dat willen we graag continueren. 

Wat is er gebeurd
Samen met de schippers zijn de wensen geïnventariseerd omtrent de haven en een onderzoeksbudget hiertoe is beschikbaar. De feitelijke upgrade wordt medio 2024 opgepakt.

Wat hebben we bereikt
Gesprekken met het Rijk omtrent EMK worden blijvend gevoerd. Een lijst met geïnteresseerde ondernemers is beschikbaar.

Speerpunten

Verbinding bedrijfsleven

Terug naar navigatie - Verbinding bedrijfsleven

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Veel lokale bedrijven - en in het bijzonder de middenstand - hebben in coronatijd zware klappen gekregen. Juist in deze moeilijke tijd is er een hechte verbinding gekomen tussen het gemeentebestuur en het bedrijfsleven.

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
Wij willen de verbinding met het bedrijfsleven verder uitbouwen, verbreden en verdiepen. Hiertoe blijven we overleggen met ondernemers(verenigingen) en investeren we in netwerken. We organiseren regelmatig (thema)bijeenkomsten voor ondernemers, we bezoeken bijeenkomsten van ondernemers en gaan regelmatig op werkbezoek bij lokale ondernemers.

Wat is er gebeurd / Wat hebben we bereikt
Maandelijks wordt een bedrijf door B&W bezocht. Daarnaast worden bedrijven ambtelijk en bestuurlijk vaak bezocht en worden contacten onderhouden. Veel ondernemers weten de bedrijfscontactfunctionaris inmiddels te vinden. 

Speerpunten

Vestigings- en werkklimaat

Terug naar navigatie - Vestigings- en werkklimaat

Wat was er aan de hand (begroting 2023)
Een sterke economie is van groot belang voor een goed woon-en leefklimaat in onze gemeente. Daartoe is een gunstig vestigings- en werkklimaat voor bedrijven noodzakelijk

Wat wilden we bereiken (begroting 2023)
We werken aan een gunstig vestigings- en werkklimaat voor ondernemers en faciliteren en stimuleren dit zo veel mogelijk. We werken in principe mee aan nieuwe initiatieven als andere belangen daar niet mee in strijd zijn.

Wat is er gebeurd / Wat hebben we bereikt
We hebben deelgenomen aan regionale ontwikkelingen als het gaat om het optimaal benutten van werklocaties. We hebben zoveel als mogelijk meegewerkt aan plannen en ontwikkelingen van ondernemers om hun bedrijfsvoering te optimaliseren en/of uit te breiden. We werken aan een heldere en transparante dienstverlening. We werken mee aan verzoeken als dat kan en leggen uit als iets niet kan.

Speerpunten

Op grond van welk beleid/afspraak handelen we?

Terug naar navigatie - Op grond van welk beleid/afspraak handelen we?

•  Integraal Huisvestingsplan 2023-2027
•  Speelruimtebeleidsplan 2018-2022 en het uitvoeringsprogramma speelruimte 2019-2022
•  Na vaststelling ‘Update Uitvoeringsprogramma speelruimte 2021 - 2024’
•  Uitvoeringsprogramma Het Jonge Kind
•  Begroting 2022 Groenalliantie
•  Ontwikkelplan van Groenalliantie
•  Na vaststelling nieuwe sportnota ‘Krimpen beweegt 2022 - 2026’
•  Brede Regeling Combinatiefuncties 
•  Nationaal en Lokaal Preventieakkoord 
•  Cultuurnota 2019-2022
•  Evenementenvisie 2021 
•  Brede Regeling Combinatiefuncties 
•  Regeling CMK (Cultuureducatie met Kwaliteit)
•  Woonvisie Krimpen aan den IJssel 2020-2030
•  Prestatieafspraken wonen, zorg en welzijn 2019-2023
•  Regioakkoord nieuwe woningmarktafspraken
•  Regionale woonvisie
•  Detailhandelsvisie
•  Stormpolder
•  Uitvoeringsagenda Economie

Hoe en wanneer leggen we verantwoording af?

Terug naar navigatie - Hoe en wanneer leggen we verantwoording af?

Jeugd
•  Onderwijs

Maatschappelijke ondersteuning
•  Gemeentelijke monitor Sociaal Domein

Recreatie/toerisme
•  Jaarverslag Groenalliantie

Sport
•  Sport en cultuur
•  Rapportages Sport en Gemeente
•  “Gezondheid in kaart”, 4-jaarlijkse rapportage GGD

Cultuur 
•  Sport en cultuur
•  Uitvoeringsagenda Cultuurnota

Wonen
•  Bouwen en Wonen
•  Jaarlijkse herijking van de prestatieafspraken

Economie
•  Bedrijvigheid en economie

Wat heeft het gekost?

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost?
Maatschappelijk domein Begroting 2023 Begroting na wijziging Rekening 2023
Lasten
Sport en recreatie 3.605 4.339 4.236
Cultuur 3.540 3.514 3.450
Onderwijs 3.221 2.941 2.894
Economie 388 2.072 509
Totaal lasten 10.753 12.867 11.088
Baten
Sport en recreatie 942 1.823 1.845
Cultuur 1.120 1.142 1.103
Onderwijs 813 566 567
Economie 41 1.680 35
Totaal baten 2.915 5.211 3.549
Gerealiseerd totaal saldo van baten en lasten -7.837 -7.656 -7.539
Resultaatbestemming -31 214 214
Gerealiseerd resultaat -7.868 -7.441 -7.325
Structurele reservemutaties Reserve Begroting 2023 Rekening 2023
Maatschappelijk domein
Afschrijving Grote Kruising Afschrijving Grote Kruising -605
Afschrijving DCV veld 1 Veld DCV 1 -60
Afschrijving MHCK veld Veld MHCK -54
Totaal Maatschappelijk domein -605 -114
Afgeronde investeringen 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 Rekening totaal
Maatschappelijk domein
Verv invent De Tuyter, incl tribune 213 180
Totaal afgeronde investeringen 2023 213 180
Lopende investeringen 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 Rekening totaal
Maatschappelijk domein
Verv. ballenvangers speelplaatsen 15
Speelplaatsen ivm speelruimtebeleid 1.055 91 795
Buitenvoorziening jongeren 2023 50 3
Voorbereidingskosten IHP 1.000 171 254
Uitbreiding Mozaiek 2018 227
Nieuwbouw Groeiplaneet 5.733 3.788 4.914
Nieuwbouw gym Groeiplaneet 3.503 2.786 2.799
Bouwrijp maken Groeiplaneet/Populier 83 45 45
Aanleg voorziening scouting 602 230 230
Vernieuwing sportpark DCV 5.532 12 12
Grond DCV 1.690
Onderhoud vastgoed; sport(velden) en -accomm 352 184 369
Onderhoud vastgoed; niet sportaccommodaties: 708 366 498
Totaal Maatschappelijk domein 20.549 7.673 9.919
Incidentele posten Lasten 2023 Baten 2023 Reserve-mutaties
Maatschappelijk domein
Sloopkosten sportzaal Populier 110 -123
Vaststelling subsidies 2022 -79
Totaal Maatschappelijk domein 31 -123

Verschillenanalyse per beleidsthema

Terug naar navigatie - Verschillenanalyse per beleidsthema
Thema Toelichting op verschil bij afwijking > € 50.000 Afwijking x € 1.000 Voordeel / nadeel
Lasten Programma 3 Maatschappelijk domein
Sport en recreatie De sloopkosten voor de Populier zijn voordelig uitgevallen, dit zorgt voor € 14.000 lagere lasten. Daarnaast zijn er ook lagere kosten gemaakt als begroot voor het onderhoud op speelplaatsen en gaan de afschrijvingskosten van de investering een jaar later in. Dit levert een voordeel op van € 48.000. Voor het zwembad was er budget voor extern advies en inhuur van derden, dit is niet nodig gebleken. Dit resulteert in een voordeel van € 27.000. Het restant betreft kleine verschillen binnen het thema. 104 voordeel
Cultuur De subsidie aan de muziekschool is € 30.000 lager beschikt dan begroot. Daarnaast is er ook € 18.000 minder aan diverse subsidies besteed als verwacht. Het restant betreft kleine verschillen binnen het thema. 64 voordeel
Onderwijs 48 voordeel
Economie In de begroting werd op basis van het MPG 2023 rekening gehouden met afrekeningen en werkzaamheden voor de grex Stormpolderdijk. In 2023 is daar echter nog geen sprake van geweest. 1.563 voordeel
Baten Programma 3 Maatschappelijk domein
Sport en recreatie 22 voordeel
Cultuur -39 nadeel
Onderwijs 1 voordeel
Economie Zie verklaring bij de lasten. De baten vanwege de grex betreffen de activering naar de balans, die door minder gemaakte kosten ook lager was. -1.645 nadeel

Indicatoren

Terug naar navigatie - Indicatoren

De ingevulde gegevens bevatten geen streefwaarden, maar betreffen de meest actuele gerealiseerde waarden. In de kolom jaartal staat aangegeven uit welk jaar de gerealiseerde waarden komen.

In de kolom ‘Begroting 2023’ ziet u de gepresenteerde waarden van de begroting 2023. Het is mogelijk dat deze waarden nadien nog zijn geactualiseerd door de bron.

Basisset indicatoren programma Maatschappelijk domein Jaarrekening 2023 Jaartal Begroting 2023 Jaartal Bron
Functiemenging (verhouding tussen banen en woningen) 42,6% 2022 42,4% 2021 Waarstaatjegemeente
Absoluut verzuim per 1.000 leerlingen 6,5% 2022 3,0% 2021 Waarstaatjegemeente
Relatief verzuim per 1.000 leerlingen 19% 2022 21% 2021 Waarstaatjegemeente
% voortijdige schoolverlaters (VO + MBO) 2,8% 2023 1,5% 2021 Waarstaatjegemeente
% niet-sporters 53,8% 2022 58% 2020 Waarstaatjegemeente
Het aantal banen, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar 542,80 2022 540,10 2021 Waarstaatjegemeente
Demografische druk (groene + grijze druk tov 20-65 jr) 93,4% 2023 93,0% 2022 Waarstaatjegemeente
Lokale indicatoren programma Maatschappelijk domein Jaarrekening 2023 Jaartal Begroting 2023 Jaartal Bron
Het aantal verduurzaamde schoolgebouwen (label A t/m C) 7 van de 15 schoolgebouwen 2020 7 van de 15 schoolgebouwen 2020 Facilicom
Aantal actieve deelnemers sportverenigingsleven (aangesloten bij sportbond) 22,1% 2022 22,1% 2020 monitor sport en gemeenten en NOC-NSF
Bezettingsgraad sportzalen 37% 2022 41% 2020 monitor sport en gemeenten
Aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging 34,3% 2020 34,3% 2020 NOC-NSF
Aantal lidmaatschappen bibliotheek en geleende boeken 18 jaar of ouder lidmaatschappen 4.040. Uitleningen: 103.306 2022 lidmaatschappen 3996. Uitleningen: 110.119 2021 Bibliotheek
Waardering voor het winkelaanbod in Krimpen aan den IJssel 7,11 2023 6,92 2018 Burgerpeiling
Het percentage inwoners dat (zeer) tevreden is over het aanbod van speelvoorzieningen voor kinderen tot 12 jaar in de nabije omgeving 50% 2023 63% 2021 Burgerpeiling