Programma 4 Sociaal domein

Hoofdambitie

Terug naar navigatie - Hoofdambitie

Het sociaal domein is vanuit financieel oogpunt al jaren een dynamisch werkveld. Het beslaat bovendien zo’n 40% van de lasten binnen onze begroting. Aan individuele hulp alleen geven we op jaarbasis ruim €36 miljoen uit.
Toename van vraag door vergrijzing, toename van jeugdproblematiek en onzekerheden in financiering vanuit het Rijk zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze dynamiek. Dit was al een grote uitdaging maar door de financiële positie voor de komende jaren zal deze alleen maar groter worden.
Uitgangspunt daarbij blijft wat ons betreft wel dat we de juiste dingen voor inwoners blijven doen. In de wetenschap dat onze sociale structuur kwetsbaar is en moeilijk te beïnvloeden.  Dit uitgangspunt staat op gespannen voet met de financiële uitdagingen die we hebben en de aanscherping van onze visie op het sociaal domein.  We zijn aan de slag gegaan met het opstellen van een visiedocument Sociaal Domein. In het visiedocument benoemen we ook de maatschappelijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn van grote invloed op het sociaal domein. Dit document moet leidend en richtinggevend zijn voor de invulling van het sociaal domein in brede zin. Het gaat hierbij niet alleen om zaken die onder de Jeugdwet, Participatiewet en de Wmo vallen. Het is belangrijk om de basis te versterken. Hierbij gaat het om bestaanszekerheid, gezondheid en kansengelijkheid van onze inwoners én op veerkrachtige buurten.  En het raakt ook andere terreinen zoals sport, cultuur, veiligheid en het fysieke domein. De komende jaren ligt de focus op bestaanszekerheid, gezondheid en kansengelijkheid van onze inwoners én op veerkrachtige buurten. Het is belangrijk de basis te versterken

Het visiedocument Sociaal Domein moet leidend en richtinggevend zijn voor de invulling van het sociaal domein in brede zin. Na het vaststellen van het visiedocument door de gemeenteraad, werken we de visie verder uit in concrete acties in de vorm van beleidsnota’s.

 

4.1 Preventie

Preventie

Terug naar navigatie - Preventie

Om op eigen kracht mee te doen, is het nodig dat we blijven inzetten op preventie. Hierdoor zorgen wij er voor dat inwoners van Krimpen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen. Hierdoor voorkomen we grote(re) problemen en crisisgevallen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Preventie levert op de langere termijn kostenbesparing op. Ook zorgt het voor meer kwaliteit van leven. 

Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

4.1.1 Integraal Zorgakkoord (IZA)

Terug naar navigatie - 4.1.1 Integraal Zorgakkoord (IZA)

Wat is er aan de hand
Vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) is in de regio Rotterdam/Capelle/Krimpen een regioplan opgesteld. De ambitie van de regio is: samen borgen we de ondersteuning en zorg van morgen. We gaan voor gezonde en gelukkige inwoners, die zo veel mogelijk de regie hebben op hun eigen leven en die naar elkaar omkijken. Voor hen die het nodig hebben, borgen we toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid door als regio passende ondersteuning, welzijn en zorg te organiseren.

Wat willen we bereiken
Partijen in de zorg- en welzijnssector werken, zowel lokaal als regionaal, samen aan de opgave om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. De basis hiervoor is het Regioplan van de Zorgkantoorregio Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Rotterdam Samen Zorgen voor Morgen. Om de ambities waar te kunnen maken is er een rangschikking gemaakt van 10 thema’s: acute zorg, arbeidsmarkt, bewustwording en gezonde leefstijl, chronische zorg, coördinatie van capaciteiten, digitalisering, gezond ouder worden, jeugd en gezin, integrale wijkaanpak en mentale gezondheid. Er wordt ingezet op het versterken van bewustwording over het belang van gezond leven en het versterken van de zelf- en samenredzaamheid. Van belang is om te komen tot een vorm van domeinverbindend en integraal werken tussen gemeenten en aanbieders. 

Speerpunten

4.1.2 Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

Terug naar navigatie - 4.1.2 Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

Wat is er aan de hand
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) heeft als doel een gezonde generatie in 2040. Het GALA richt zich daarvoor op het investeren in preventie van zorg.  Dit gebeurt in samenhang met lokale partners op het gebied van gezondheid, sport en bewegen.

Wat willen we bereiken
Het akkoord omvat afspraken over het bereiken van een gezonde generatie in 2025: ‘weerbare, gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis'.

Het GALA kan niet los worden gezien van het (landelijk) Sportakkoord II dat in december 2022 is gesloten. In het Sportakkoord II worden drie ambities geformuleerd waarmee wordt beoogd om sport in het hart van het lokale sociaal beleid te plaatsen. 
1. Het verstevigen van het fundament van de sport 
2. Het vergroten van het bereik van de sport  
3. Meer betekenis geven aan sport

Het GALA wil gemeenten, samen met de maatschappelijke partners en de doelgroepen in het sociaal domein en in de zorg, de mogelijkheid bieden om een breed en samenhangend beleid te voeren op gezondheid en met name op preventie. 
Door middel van ketenaanpakken wordt eraan gewerkt de gestelde doelen te verwezenlijken. Het terugdringen van gezondheidsachterstanden, de aanpak van overgewicht en obesitas, valpreventie, komen tot veerkrachtige buurten, vroegsignalering, aanpak van alcoholproblematiek, versterken van de sociale basis, het tegengaan van eenzaamheid en welzijn op recept, behoren tot de gestelde doelen.

In 2023 is het Plan van aanpak GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) 2024 – 2026 voor de gemeente Krimpen aan den IJssel vastgesteld. In 2025 voeren we dit plan verder uit. Het terugdringen van de gezondheidsachterstanden, de aanpak van overgewicht en obesitas, valpreventie, leefomgeving, vroegsignalering, aanpak van alcoholproblematiek, versterken van de sociale basis, het tegengaan van eenzaamheid en welzijn op recept behoren tot de gestelde doelen.

Hieronder een opsomming van hoe we dit per doel willen realiseren:

Het terugdringen van gezondheidsachterstanden bij de aanpak van alcoholproblematiek:
- Het realiseren van een lokale aanpak
- Het verminderen van ongunstige woon- en werkomstandigheden, ongezonde, leefstijl, laaggeletterdheid, armoede en schulden.
- Inzetten op het verminderen van roken, alcoholgebruik, overgewicht, cannabisgebruik, riskant seksueel gedrag en psychische problemen (emotionele- en gedragsproblemen).

Aanpak overgewicht en obesitas:
- Voor kinderen en volwassenen met overgewicht of obesitas moet passende ondersteuning, begeleiding en zorg toegankelijk zijn.
- Lokale projecten worden ingezet om overgewicht bij volwassenen terug te dringen. - - - Het gaat dan om projecten zoals Nationaal Diabetes Challenge en Harttrimgroep.

Valpreventie:
- Het risico bij ouderen signaleren we vroegtijdig en ondersteunen we door laagdrempelige toegang tot het aanbod aan valpreventie.
- Valangst wordt verminderd door het aanbieden van een training/cursus.

Leefomgeving:
- We streven naar een goede afstemming tussen partners in de buurt. Zij werken aan een hogere tevredenheid van inwoners in hun leefomgeving.

Vroegsignalering en het versterken van de sociale basis: 
- We investeren in preventie zodat de zorg niet of pas later zwaar en complex wordt en dat intensief met naasten wordt samengewerkt.
- We stellen een actieprogramma bestaanszekerheid op.

Tegengaan eenzaamheid:
- Er is blijvende aandacht voor mantelzorgers om niet overbelast te raken.

Welzijn op recept
- Is een project dat langer loopt en we blijven voortzetten. 

Speerpunten

4.1.3 Inclusie

Terug naar navigatie - 4.1.3 Inclusie

Wat is er aan de hand
Sinds enkele jaren wordt er in Krimpen aan den IJssel ingezet op het bevorderen van een inclusieve samenleving. In het (concept-)Visiedocument Sociaal Domein wordt in het thema ‘Kansengelijkheid’ de ambitie op het zijn van een inclusieve gemeente beschreven.

Om de visie en ambitie uit het (concept-)Visiedocument Sociaal Domein gerichter vorm te kunnen geven, stellen we een Beleidsnota Inclusie op. In 2024 zijn door adviesbureau “Goed Geschud" de resultaten van een 0-meting over inclusie in Krimpen aan den IJssel opgeleverd, welke bij de beleidsnota worden toegevoegd.
De resultaten van de 0-meting inclusie en de ambitie uit het (concept-)Visiedocument zullen de basis vormen voor de Beleidsnota Inclusie. Daarbij hebben we te maken met beperkte mogelijkheden, gezien de financiële positie van de gemeente.

Wat willen we bereiken
We willen bereiken dat Krimpen aan den IJssel een inclusievere gemeente is. Om dat te bereiken, stellen we een Beleidsnota Inclusie op. In de beleidsnota komen acties om de visie en ambitie uit het (concept-)Visiedocument Sociaal Domein gerichter vorm te kunnen geven.

Speerpunten

Op grond van welk beleid/afspraak handelen we

Terug naar navigatie - Op grond van welk beleid/afspraak handelen we

Binnen het Sociaal Domein is het beleidsplan Sociaal Domein ons kader.
•    Actieplan inburgering 2021-2022 
•    Actieprogramma Armoede en schulden
•    Actieprogramma Mantelzorg
•    Actieprogramma Vrijwilligerswerkbeleid
•    Actieprogramma Dementievriendelijke gemeenschap
•    Nationaal en Lokaal Preventieakkoord 
•    Gemeenschappelijke regeling GGD Rijnmond
•   Integraal plan van aanpak GALA 2023 - 2026
•   Regeling Integraal Zorgakkoord 2023-2026 (IZA)
•    Dienstverleningsovereenkomst Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

4.2 Basishulp

Basishulp

Terug naar navigatie - Basishulp

Als Krimpenaren het niet redden op eigen kracht, dan kan hulp of ondersteuning nodig zijn. We organiseren deze ondersteuning zo dat we onze Krimpense inwoners in hun kracht zetten en dat zij de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. We zetten in op gemakkelijke toegang tot de juiste ondersteuning/zorg. Geen indicatie, maar passende basishulp. Geen doorverwijzingen, maar individuele hulp. Ondersteuning en zorg die snel en op maat beschikbaar zijn.

Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

4.2.1 Stevig lokaal team

Terug naar navigatie - 4.2.1 Stevig lokaal team

Wat is er aan de hand
Er zijn veel landelijke, regionale en lokale opgaven die zijn weerslag hebben in het sociaal domein. Landelijk zijn afspraken gemaakt in de Hervormingsagenda Jeugd. In de notitie ‘Jeugdhulp, scherper aan de wind’ hebben wij informatie gegeven over de opgaven in dit jeugddomein. Regionaal en lokaal wordt gewerkt aan kostenbeheersmaatregelen. Inhoudelijk zien we dat er een andere manier van denken nodig is binnen het sociaal domein. Dit vraagt ook om een gedragsverandering bij ouders, opvoeders, maar ook bij de professionals. Gedragsverandering gaat niet vanzelf en kost tijd. Het laten slagen van alle opgaven vraagt om een goed werkende toegang en een sterk lokaal team. Een van de opgaven in het sociaal domein, die als rode draad overal door heen loopt, is dan ook het versterken van ons lokaal team.

Wat willen we bereiken
De VNG heeft recentelijk een richtinggevend kader voor een stevig lokaal team én een leidraad werken aan veiligheid gepubliceerd. Het Toekomstscenario Kind– en Gezinsbescherming gaat ook uit van deze leidraad. In 2025 gaan we aan de slag met het verstevigen van het lokale team. Uitvoering van deze opgave zal zorgen voor een verzwaring van de taken binnen het sociaal domein, maar moet leiden tot een efficiëntere en effectievere inzet van hulp en het versterken van de eigen kracht van de jeugdigen en hun netwerk.

- De uitvoerend medewerkers ondersteunen scholen in nieuwe werkwijzen.
- Intensieve casusregie versterken (Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming).
- Scherper indiceren, richting ouders en zorgaanbieders, zal zorgen voor:

- Intensiever toetsen van de kwaliteit en effectiviteit van zorgtoewijzingen.
- Behandelen van een te verwachten toenemend aantal klachten en bezwaren vanwege afwijzingen.
- Contractmanagement intensiveren.

Mede op grond van landelijke en regionale ontwikkelingen én de notitie, 'Jeugdhulp, scherper aan de wind', werken we aan een nieuwe verordening jeugdhulp. Om de opgaven, inclusief beheersmaatregelen, goed uit te kunnen voeren is extra capaciteit nodig om het Krimpens lokaal team te versterken. Alleen met voldoende tijd en ruimte kunnen professionals de omslag in denken en doen eigen maken.

Speerpunten

4.3 Individuele hulp

Individuele hulp

Terug naar navigatie - Individuele hulp

De gemeente verstrekt vanuit de maatwerkvoorzieningen (geïndiceerde zorg). Dit gebeurt als een inwoner niet de mogelijkheden heeft om op eigen kracht-  met hulp van het netwerk of via een andere (voorliggende) voorziening -  de zelfredzaamheid of participatie te handhaven of verbeteren. Daarmee staat de eigen verantwoordelijkheid voorop en is de maatwerkvoorziening altijd aanvullend.

Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

4.3.1 Bestaanszekerheid

Terug naar navigatie - 4.3.1 Bestaanszekerheid

Wat is er aan de hand
Bestaanszekerheid is de afgelopen jaren een prominent thema. Voor volledige bestaanszekerheid is de Rijksoverheid aan zet, echter lukt het de Rijksoverheid tot op heden niet om bestaansonzekerheid voldoende aan te pakken. De gemeente voert daarom aanvullend beleid om te komen tot een verhoogde bestaanszekerheid onder inwoners.

Wat willen we bereiken
De gemeente voert aanvullend beleid om te komen tot een verhoogde bestaanszekerheid onder inwoners. Lokaal richten we ons op de gemeentelijke opdracht vanuit het visiedocument Sociaal Domein. Om invulling te geven aan de ambitie op het gebied van bestaanszekerheid, komen we in 2025 met een beleidsnota waarin we onze doelen concretiseren, aangeven hoe we deze doelen willen bereiken inclusief de middelen die daaraan verbonden zijn. Voorafgaand aan de beleidsnota wordt een evaluatie gehouden van het huidige minimabeleid. 

Speerpunten

4.3.2 Participatiewet

Terug naar navigatie - 4.3.2 Participatiewet

Wat is er aan de hand
Het kabinet heeft het Wetsvoorstel Participatiewet in balans naar de Tweede Kamer gestuurd. Naar verwachting zal op er op korte termijn een besluit worden genomen over deze wet. De Participatiewet in Balans vraagt van gemeenten dat zij actiever, flexibeler en meer op maat ondersteuning bieden aan mensen met een bijstandsuitkering of een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit betekent meer aandacht voor re-integratie, een soepelere toepassing van sancties, en een grotere verantwoordelijkheid bij het creëren van werkplekken en het leveren van maatwerk. Daarnaast speelt hierbij ook het wetsvoorstel van school naar duurzaam werk een rol. Deze wet legt een grote verantwoordelijkheid bij gemeenten om jongeren, vooral de meest kwetsbare groepen, te begeleiden naar de arbeidsmarkt en ervoor te zorgen dat zij duurzaam werk vinden. Dit vraagt om intensieve samenwerking met scholen, werkgevers en andere partijen, maar biedt ook kansen om jeugdwerkloosheid te verminderen en jongeren een stabiele toekomst te bieden.

Met betrekking tot de Participatie zien we lokaal  dat door verschillende oorzaken en ondanks de inzet, het bijstandsvolume per saldo niet afneemt. 

Wat willen we bereiken
Uitstroom naar werk blijft een prominente doelstelling binnen de Participatiewet. Zelf kunnen voorzien in het levensonderhoud levert een belangrijke bijdrage aan de zelfredzaamheid en draagt bij aan het verstrekken van de eigenwaarde. De uitstroom uit het bestand van de Participatiewet willen we dan ook verder bevorderen. Ook in 2025 zal dit een belangrijke focus blijven.

Speerpunten

4.3.3 Taakstelling Jeugdhulp

Terug naar navigatie - 4.3.3 Taakstelling Jeugdhulp

Wat is er aan de hand
De kosten van de Jeugdhulp zijn de afgelopen jaren  gestegen. Dat komt door meerdere factoren: duurdere indicaties - mede door de afbouw van  intramurale jeugdhulp+ en het ontbreken van passende alternatieven - en de indexatie van de tarieven.

Wat willen we bereiken
We willen de kosten van de Jeugdhulp omlaag brengen. Zowel regionaal als lokaal worden hiervoor inspanningen geleverd. Regionaal bijvoorbeeld door de implementatie van maatregelen uit de Hervormingsagenda en de regionale bestuursopdracht. Lokaal door aanpassing van de verordening Jeugd die we in kwartaal 1 van 2025 ter besluitvorming agenderen.

Speerpunten

Op grond van welk beleid/afspraak handelen we?

Terug naar navigatie - Op grond van welk beleid/afspraak handelen we?

Binnen het sociaal domein is het beleidsplan Sociaal Domein ons kader.  Verder handelen we op grond van:
•    Verordeningen met betrekking tot de Jeugdwet
•    De verordening en uitvoeringsregels met betrekking tot het leerlingenvervoer
•    Verordeningen met betrekking tot de Wmo
•    Regionaal Beleidsplan Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen 2022-2026
•    De verordeningen en nadere regels met betrekking tot de Participatiewet
•    De gemeenschappelijke regeling IJsselgemeenten
•    De gemeenschappelijke regeling Promen
•    De gemeenschappelijke regeling Jeugdhulp Rijnmond
•    De verordening Iedereen doet mee fonds
•    Actieprogramma Armoede en Schulden 2021-2024

4.4 Opvang en inburgering

Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

4.4.1 Opvang en inburgering

Terug naar navigatie - 4.4.1 Opvang en inburgering

Wat is er aan de hand

Krimpen aan den IJssel neemt haar verantwoordelijkheid in het immigratiebeleid, waarbij we betrokken maar kritisch te werk gaan. We dragen bij aan opvang, bieden huisvesting aan Oekraïense ontheemden en voldoen aan de taakstelling voor het huisvesten van statushouders.

Wat willen we bereiken

Binnen Krimpen aan den IJssel realiseren we (tijdelijke) huisvesting voor 3 groepen:
•           Asielzoekers
•           Statushouders en inburgeraars
•           Oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne

Asielzoekers
Krimpen aan den IJssel draagt bij aan de tijdelijke opvang van asielzoekers in de Sliksloothaven door middel van de asielboot. Deze locatie wordt beheerd door het COA. 

Statushouders en inburgeraars
Elke gemeente heeft de verantwoordelijkheid om statushouders te huisvesten. In Krimpen aan den IJssel streven we niet alleen naar huisvesting, maar ook naar maatschappelijke integratie, het beheersen van de Nederlandse taal en werktoeleiding. Met de komst van de nieuwe inburgeringswet is de gemeentelijke rol weer groter geworden. Binnen Krimpen aan den IJssel hebben we de regie op de individuele inburgeraars neergelegd bij KrimpenWijzer. Hierbij pakken we de maatschappelijke begeleiding en het taalonderwijs gezamenlijk op. De inburgeraars volgen hun inburgeringstraject op verschillende taalscholen in Rotterdam. De casusregisseurs inburgering binnen Krimpenwijzer zijn verantwoordelijk voor deze taak, inclusief het aanmelden van inburgeraars en het monitoren van hun voortgang in het taalonderwijs. Met GR IJsselgemeenten zal gekeken worden hoe versnelde doorstroom naar werk mogelijk is. 

Oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne
Voor Oekraïense vluchtelingen zijn er inmiddels 2 opvanglocaties ingericht. De duur van deze opvang hangt af van de situatie in Oekraïne. Naast huisvesting bieden we ook onderwijs en andere vormen van ondersteuning aan deze groep. Voor de huisvesting zal ook gestart worden met de inning van een bijdrage voor de huisvesting. 


Bij alle vormen van (tijdelijke) opvang en huisvesting van de diverse doelgroepen in Krimpen kunnen we rekenen op een groot aantal betrokken inwoners. Zij zetten zich in om de tijdelijke bewoners zich welkom te laten voelen en te ondersteunen bij hun maatschappelijke integratie.

Wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten
Sociaal domein Rekening Begroting Begroting Meerjarenraming
2023 2024 2025 2026 2027 2028
Lasten
Preventie 2.805 3.093 3.294 3.337 3.428 3.518
Basishulp 2.785 2.821 1.636 1.696 1.719 1.772
Individuele hulp 36.672 37.887 39.812 40.616 41.738 43.116
- Jeugd 10.505 11.524 13.273 13.797 14.252 14.709
- Participatie 17.796 17.223 16.720 16.736 17.032 17.567
- WMO 8.371 9.139 9.820 10.083 10.455 10.840
Opvang en inburgering 3.479 927 953 976 1.003
Nieuw beleid & intensivering 250 250 130 130
-130 -130 -130 -130
Totaal lasten 42.263 47.280 45.790 46.722 47.862 49.408
Baten
Preventie 1.597 1.316 680 586 587 589
Basishulp 250 235 101 104 106 109
Individuele hulp 9.950 10.103 9.926 9.969 10.218 10.473
- Jeugd 177 265 66 68 69 71
- Participatie 9.373 9.467 9.494 9.526 9.764 10.008
- WMO 401 371 366 376 384 394
Opvang en inburgering 3.356 634 650 658 674
Nieuw beleid & intensivering
Totaal baten 11.798 15.010 11.341 11.308 11.569 11.845
Totaal saldo van geraamde baten en lasten -30.465 -32.270 -34.449 -35.414 -36.293 -37.564
Reservemutaties 1.355 589
Geraamd resultaat -29.109 -31.681 -34.449 -35.414 -36.293 -37.564
Nieuw beleid en intensiveringen Sociaal domein 2025 2026 2027 2028
Stevig Lokaal Team: scherper aan de wind 250 250 130 130
Totaal 250 250 130 130
Dekking deels door besparing -130 -130 -130 -130
Nieuw beleid en intensiveringen inclusief dekking 120 120

Indicatoren

Terug naar navigatie - Indicatoren

De ingevulde gegevens bevatten geen streefwaarden, maar gaan over de meest actuele gerealiseerde waarden. In de kolom jaartal staat aangegeven uit welk jaar de gerealiseerde waarden komen.

In de kolom ‘begroting 2024’ ziet u de gepresenteerde waarden van de begroting 2024. Het is mogelijk dat deze waarden achteraf nog zijn geactualiseerd door de bron.

De resultaten van de Burgerpeiling 2024 zijn nog niet beschikbaar gekomen voor de begroting 2025.

Basisset indicatoren programma Sociaal domein Begroting 2025 Jaartal Begroting 2024 Jaartal Bron
% kinderen tot 18 jaar dat in een gezin leeft dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen. 6,0% 2022 6,0% 2021 Waarstaatjegemeente
Netto arbeidsparticipatie 73,6% 2023 72,6% 2022 Waarstaatjegemeente
% werkloze jongeren in de leeftijd van 16-22 jaar 1,0% 2022 1,0% 2021 Waarstaatjegemeente
Het aantal personen met een bijstandsuitkering, per 10.000 inwoners 292,10 2023 335,60 2021 Waarstaatjegemeente
Het aantal lopende reintegratievoorzieningen, per 10.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar 268,40 2023 285 2022 Waarstaatjegemeente
% Jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp 14,8% 2023 19,2% 2022 Waarstaatjegemeente
% Jongeren tot 18 jaar met jeugdbescherming 1,2% 2023 1,2% 2022 Waarstaatjegemeente
% Jongeren met jeugdreclassering in de leeftijd van 12-23 jaar 0,2% 2022 0,2% 2022 Waarstaatjegemeente
Wmo-cliënten met een maatwerkarrangement per 10.000 inwoners 630 2023 580 2022 Waarstaatjegemeente
% Werkelozen ten opzichte van de beroepsbevolking 3,3% 2023 3,3% 2022 Waarstaatjegemeente
% Huishoudens met een bijstandsuitkering 4,3% 2023 4,3% 2022 Waarstaatjegemeente
Lokale indicatoren programma Sociaal domein Begroting 2025 Jaartal Begroting 2024 Jaartal Bron
Het percentage inwoners dat zich belemmerd voelt in zijn of haar dagelijkse activiteiten door het geven van zorg aan een hulpbehoevende naaste 41% 2023 32% 2021 Burgerpeiling
Vaccinatiegraad 75,3% 2023 76,2% 2022 Jaarverslag CJG Rijnmond
Melding partnergeweld 95 2023 85 2022 Waarstaatjegemeente
Meldingen kindermishandeling 120 2023 80 2022 Waarstaatjegemeente
Verward gedrag: crisismaatregelen 5 2023 5 2022 Khonraad
% aantal meldingen bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR) 227 2023 174 2022 Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR)
Bereikbaarheid Krimpenwijzer (“Ik wist waar ik moest zijn met mijn hulpvraag”) 85% 2023 85% 2022 KTO
Door de dienstverlening die ik vanuit KrimpenWijzer/Krimpens Sociaal Team heb gekregen heb ik een betere kwaliteit van leven 76% 2023 79% 2022 KTO
Klantwaardering dienstverlening GR IJsselgemeenten 7,80 2022 7,80 2022 GR IJsselgemeenten
Inwoners van 70 jaar en ouder die zelfstandig wonen; per 1000 inwoners 963 Q1 2024 961 Q2 2023 Waarstaatjegemeente
Aantal mantelzorgers bekend bij Krimpenwijzer 535 2023 722 2022 Gemeentelijke registratie vrijwilligers
Aantal aanmeldingen schuldhulpbemiddelen GR Ijsselgemeenten 27 2023 25 2022 GR IJsselgemeenten
% Huishoudens zonder voorzieningen 79% 2023 77% 2022 Waarstaatjegemeente
Huishoudens met 1 t/m 5 voorzieningen 2.760 2023 2.860 2022 Waarstaatjegemeente
Huishoudens met 6 of meer regelingen 160 2023 195 2022 Waarstaatjegemeente
Huishoudens met Wmo voorzieningen 1.775 2023 1.775 2022 Waarstaatjegemeente