Het sociaal domein is vanuit financieel oogpunt al jaren een dynamisch werkveld. Het beslaat bovendien zo’n 40% van de lasten binnen onze begroting. Aan individuele hulp alleen geven we op jaarbasis ruim €36 miljoen uit.
Toename van vraag door vergrijzing, toename van jeugdproblematiek en onzekerheden in financiering vanuit het Rijk zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze dynamiek. Dit was al een grote uitdaging maar door de financiële positie voor de komende jaren zal deze alleen maar groter worden.
Uitgangspunt daarbij blijft wat ons betreft wel dat we de juiste dingen voor inwoners blijven doen. In de wetenschap dat onze sociale structuur kwetsbaar is en moeilijk te beïnvloeden. Dit uitgangspunt staat op gespannen voet met de financiële uitdagingen die we hebben en de aanscherping van onze visie op het sociaal domein. We zijn aan de slag gegaan met het opstellen van een visiedocument Sociaal Domein. In het visiedocument benoemen we ook de maatschappelijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn van grote invloed op het sociaal domein. Dit document moet leidend en richtinggevend zijn voor de invulling van het sociaal domein in brede zin. Het gaat hierbij niet alleen om zaken die onder de Jeugdwet, Participatiewet en de Wmo vallen. Het is belangrijk om de basis te versterken. Hierbij gaat het om bestaanszekerheid, gezondheid en kansengelijkheid van onze inwoners én op veerkrachtige buurten. En het raakt ook andere terreinen zoals sport, cultuur, veiligheid en het fysieke domein. De komende jaren ligt de focus op bestaanszekerheid, gezondheid en kansengelijkheid van onze inwoners én op veerkrachtige buurten. Het is belangrijk de basis te versterken
Het visiedocument Sociaal Domein moet leidend en richtinggevend zijn voor de invulling van het sociaal domein in brede zin. Na het vaststellen van het visiedocument door de gemeenteraad, werken we de visie verder uit in concrete acties in de vorm van beleidsnota’s.