Paragraaf I Openbaarheidsparagraaf

Openbaarheidsparagraaf

Terug naar navigatie - Openbaarheidsparagraaf

De Wet open overheid (Woo) is 1 mei 2022 in werking getreden. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar een opener overheid. De Woo vergroot voor iedereen de toegang tot overheidsinformatie, bevordert de actieve openbaarmaking en actualiseert de regels voor openheid en openbaarheid. In 2024 heeft de organisatie stappen gezet in het implementeren van de wet. We publiceren reeds 5 van de informatiecategorieën via onze website, zodat deze informatie openbaar is voor onze inwoners en andere geïnteresseerden. 

Het streven is om de landelijke doelstelling en lijn te volgen en de komende jaren documenten uit alle 11 categorieën gefaseerd openbaar te maken. Dit zal dan ook een van de belangrijkste aspecten voor 2025 zijn, waarin categorieën gepubliceerd worden die vragen om processen tegen het licht te houden en waarbij systemen en werkwijzes mogelijk aangepast moeten worden. Denk onder andere aan het proces rondom klachten (ook een informatiecategorie), die binnenkomen bij de gemeente. 

In dit kader willen we in 2025 een publicatieportaal in gebruik nemen dat wordt opgezet volgens de Common Ground-gedachte. Essentie hierbij is dat we op een andere manier omgaan met gegevens, doordat we data loskoppelen van werkprocessen en applicaties. Dit nieuw op te zetten publicatiekanaal wordt geïntegreerd in onze website en krijgt een zeer gebruiksvriendelijk karakter doordat inwoners aan de hand van filters documenten kunnen (door)zoeken. Nu zijn gepubliceerde documenten nog her en de verspreid wat het voor inwoners moeilijker zoeken maakt. Het publicatiekanaal wordt ontwikkeld volgens het Open Web Concept (OWC). We werken hierin samen met leveranciers en andere gemeenten om software te ontwikkelen, die dan ook weer onderling gedeeld wordt met elkaar. Voor ons als gemeente is dit nieuw.

Het publiceren van de documenten vraagt wel om een gedegen voorbereiding om te voorkomen dat gevoelige informatie op straat belandt. Documenten willen we graag delen maar niet als deze privacygevoelig zijn. Met de aanschaf en implementatie van anonimiseringssoftware gaan we documenten efficiënter en minder foutgevoelig publiceren. Ook is dit een noodzakelijk middel bij het afhandelen van Woo-verzoeken, waarin vaak persoonsgevoelige informatie is te vinden.

Daarnaast heeft bewustwording voor openbaarheid (en privacy) en grip op de informatiehuishouding ook in 2025 onze voortdurende aandacht. Om de kennis over een open en transparante werkwijze in onze organisatie te verbreden, komen er informatiesessies/trainingen voor diverse teams. 

Tenslotte gaan we in 2025 verder met het op orde brengen van de kwaliteit van onze informatiehuishouding. Begin 2025 is grotendeels de 0-meting voor onze informatiehuishouding afgerond. Hiermee willen we een stevig fundament leggen voor ons informatiebeheer, zodat informatie eenvoudiger en sneller gevonden en gepubliceerd kan worden.