Programma 3 Maatschappelijk domein

Hoofdambitie

Terug naar navigatie - Hoofdambitie

Krimpen aan den IJssel heeft een uitstekend voorzieningenniveau op het gebied van sport, cultuur, onderwijs en economie. We hebben de ambitie om dit voorzieningenniveau in stand te houden en toekomstbestendig te maken. Met een Integraal Huisvestingsplan en een Strategisch Huisvestingsplan hebben we de (financiële) opgave voor het maatschappelijk vastgoed inmiddels goed in beeld. In 2050 willen we onze hele portefeuille klimaatneutraal en volledig circulair hebben gemaakt.

Op het gebied van werkgelegenheid is de ambitie niet alleen op behoud maar ook op uitbreiding gericht. Vooral in de Stormpolder liggen er kansen.

We streven naar een brede deelname aan activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, kunstzinnige vorming en kunstbeoefening. Het stimuleren van sporten en bewegen is een belangrijk doel in het kader van onze ambitie om een gezonde gemeente te worden. Tegelijk is het een middel om de eigen kracht en zelfredzaamheid van Krimpenaren direct of indirect te bevorderen. 

In 2014 besloten we om maximaal ruimte te geven aan (maatschappelijk) ondernemerschap. Dat was het startpunt voor een traject van externe verzelfstandiging van de kinderboerderij, het zwembad en het beheer van de binnensportaccommodaties. Op dit moment exploiteert de gemeente alleen de multifunctionele accommodatie De Tuyter nog zelf.
Daarnaast heeft de gemeente besloten om haar maatschappelijk vastgoed tot een aanvaardbaar minimum terug te brengen. We stimuleren het multifunctioneel gebruik van de resterende accommodaties. Onder andere door exclusief gebruik uitzondering te laten zijn. Daarnaast krijgt structureel gebruik voorrang. 
We houden 2 bijzondere accommodaties in stand: het zwembad en de kinderboerderij. Daarnaast zijn we eigenaar van het Streekmuseum, het UMAM-gebouw en diverse buitensportaccommodaties.
Voor de buitensport hebben we de ambitie uitgesproken om verantwoordelijk te zijn en te blijven voor de aanleg en het onderhoud van sportvelden c.a. en de daarbij behorende openbare infrastructuur. De verenigingen zijn (of worden) zélf verantwoordelijk voor de (nieuw)bouw én het beheer en onderhoud van hun clubgebouw.  

Goede onderwijshuisvesting is een belangrijke voorwaarde die de school(besturen) de ruimte geeft om kwalitatief goed onderwijs te kunnen aanbieden. Goede onderwijshuisvesting is een investering in de ontwikkeling en daarmee toekomst van onze jonge kinderen en jeugd. Tevens dragen goede schoolgebouwen bij aan de leefbaarheid en de vergroening van onze gemeente.
In het Integraal Huisvestigingsplan kijken we met elkaar 25 jaar vooruit. Niet alleen naar de schoolgebouwen, maar ook naar de binnensportaccommodaties. Omdat het onderwijs hier de grootste gebruiker van is.

De Stormpolder vormt samen met de aangrenzende bedrijventerreinen De Krom en Parallelweg het grootste aaneengesloten bedrijventerrein aan de oostkant van de Rotterdamse regio. De (maritieme) maakindustrie is hier - vanwege het watergebonden karakter - een belangrijke bedrijfstak waar de gemeente vol op wil blijven inzetten. Daarnaast wordt ingezet op behoud en verbetering van de (Sliksloot)haven.

We streven ernaar om winkels en horecafunctie zoveel mogelijk te clusteren in vitale en toekomstbestendige centra, zodat ze elkaar hier kunnen versterken. In onze gemeente zijn deze centra het ‘Hart van Krimpen’ (Crimpenhof en omgeving), wijkcentrum De Korf en buurtcentrum De Olm. Winkels en horeca buiten de centrumgebieden dragen niet bij aan het versterken van de structuur, en kunnen hier zelfs afbreuk aan doen. Het is dan ook niet gewenst om buiten de genoemde centrumgebieden mee te werken aan nieuwe ontwikkelingen.

Enkele locaties die buiten de hoofdstructuur liggen zijn kansrijk voor woningbouw. Dit betekent dat hier mogelijkheden verkend worden om beschikbare, onbenutte (detailhandels)ruimte te transformeren naar andere wenselijke functies, waaronder wonen. 

3.1 Sport en recreatie

Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

3.1.1 Speelplaatsen

Terug naar navigatie - 3.1.1 Speelplaatsen

Wat is er aan de hand
In het huidige Uitvoeringsprogramma zijn 66 (van de in totaal 115) speelplekken opgenomen.  In 2024 kunnen daarvan naar verwachting de laatste plekken worden aangepakt. In 2025 e.v. willen wij graag starten met de resterende speelplekken. Daarvoor is aanvullend budget nodig. 

Wat willen we bereiken
We willen in het licht van de in het Speelruimtebeleid gestelde doelen en ambities ook de laatste speelplekken in Krimpen aanpakken. Onze uiteindelijke doel is dat de openbare ruimte uitnodigt tot sporten, spelen en bewegen.

Speerpunten

3.1.2 Buitensport

Terug naar navigatie - 3.1.2 Buitensport

Wat is er aan de hand
Er is al enige jaren behoefte aan een overzicht van al ons gemeentelijk vastgoed. Met het Strategisch Huisvestingsplan hebben we dit in 2024 gecreëerd. Door een compleet overzicht te hebben is het mogelijk om integrale afwegingen te maken. De keuzes voor het ene object hebben altijd gevolgen voor de andere objecten, onder andere vanwege de financiële consequenties. 

Wat willen we bereiken
We willen de bestaande accommodaties toekomstbestendig maken.

Speerpunten

3.1.3 Zwembad

Terug naar navigatie - 3.1.3 Zwembad

Wat is er aan de hand
Het recreatiegedeelte van zwembad De Lansingh is noodgedwongen gesloten. Op dit moment werken we scenario’s uit waarin we het langdurig voortzetten van de exploitatie van het huidige zwembad kunnen vergelijken met vernieuwing van het huidige zwembad of nieuwbouw van een zwembad.

Wat willen we bereiken
We willen op de kortst mogelijke termijn een besluit kunnen nemen over de toekomst van zwembad De Lansingh.

3.2 Cultuur

Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

3.2.1 Cultuurnota

Terug naar navigatie - 3.2.1 Cultuurnota

Wat is er aan de hand
We hebben de ‘looptijd’ van de Cultuurnota 2019-2022 verlengd in verband met Corona. We evalueren de Cultuurnota en willen in 2025 een nieuwe Cultuurnota opstellen.

Wat willen we bereiken
Cultuur zorgt voor sociale samenhang en verbinding en biedt zingeving en mogelijkheden voor ontplooiing en participatie voor al onze inwoners.

Speerpunten

3.2.2 Evenementenvisie

Terug naar navigatie - 3.2.2 Evenementenvisie

Wat is er aan de hand
Evenementen verbinden de samenleving. Dat was en is het vertrekpunt van onze Evenementenvisie 2021-2024. De afgelopen jaren is het ons gelukt om een aantal nieuwe evenementen te (laten) organiseren, zoals de Winterfair, Krimpen Open Air, een Buitenbios, Pasar Maluku en een Bierfestival. 
We evalueren de Evenementenvisie en willen in 2025 een nieuwe visie opstellen.

Wat willen we bereiken
We willen met evenementen de samenleving (blijven) verbinden.

Speerpunten

3.2.3 Streekmuseum

Terug naar navigatie - 3.2.3 Streekmuseum

Wat is er aan de hand
Het streekmuseum heeft een teveel aan collectiegoederen en is vanaf 2022 bezig met het terugdringen van de collectie in een tijdelijk depot. Het streekmuseum bekijkt op dit moment diverse opties voor het structureel opslaan van de collectie in een depot. De gemeentelijke financiële bijdrage voor het tijdelijk depot loopt tot en met 31 juli 2025. 

Wat willen we bereiken
Een definitieve oplossing voor het herbergen van de collectie uit het tijdelijke depot.

3.2.4 Toekomst De Tuyter

Terug naar navigatie - 3.2.4 Toekomst De Tuyter

Wat is er aan de hand
We hebben laten onderzoeken of de organisaties die nu in de Tuyter gehuisvest zijn, naar het Raadhuisplein kunnen verhuizen. Uit het onderzoek blijkt dat het niet mogelijk is om alle organisaties en functies die nu in de Tuyter zijn gehuisvest, in Raadhuisplein 4 te herhuisvesten. Daarom is het voorstel de functies over 2 locaties te verdelen.

De knip moet gaan liggen tussen de functies ontmoeting, educatie en ontwikkeling in Raadhuisplein 4 en de geluid producerende functies (theater, muziekschool en Concordia) op een nog nader te bepalen locatie aan het Raadhuisplein. Omdat het 2 locaties worden, kunnen we een logische verdeling maken. Waardoor de op elkaar aansluitende functies elkaar versterken.

Wat willen we bereiken
Het doel is om van het Raadhuisplein het bruisende centrum van Krimpen te maken. 

3.2.5 Bibliotheek

Terug naar navigatie - 3.2.5 Bibliotheek

Wat is er aan de hand
Per 2025 wijzigt de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen. Vanaf dat  moment krijgt de gemeente een ‘zorgplicht’ in plaats van een ‘bevorderingstaak’. Vooruitlopend daarop kon in (2023 en) 2024 een Specifieke uitkering (Spuk) worden aangevraagd voor het verbeteren van bestaande vestigingen. Wij hebben een Spuk toegekend gekregen op basis van een (activiteiten)plan dat is gericht op  het realiseren van een nieuwe vestiging aan Raadhuisplein 4 met ruimere openingstijden met bemande uren.

Wat willen we bereiken
Het doel is om van het Raadhuisplein het bruisende centrum van Krimpen te maken. Vestiging van de bibliotheek in Raadhuisplein 4 kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

3.3 Onderwijs

Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

3.3.1 Integraal Huisvestingsplan Onderwijs en Binnensport

Terug naar navigatie - 3.3.1 Integraal Huisvestingsplan Onderwijs en Binnensport

Wat is er aan de hand
In het Integraal Huisvestigingsplan kijken we met elkaar 25 jaar vooruit. Niet alleen naar de schoolgebouwen, maar ook naar de binnensportaccommodaties. Omdat het onderwijs hier de grootste gebruiker van is. 

Wat willen we bereiken
Goede onderwijshuisvesting is een belangrijke voorwaarde die de school(besturen) de ruimte geeft om kwalitatief goed onderwijs te kunnen aanbieden. Goede onderwijshuisvesting is een investering in de ontwikkeling en daarmee toekomst van onze jonge kinderen en jeugd. Tevens dragen goede schoolgebouwen bij aan de leefbaarheid en de vergroening van onze gemeente.

Speerpunten

3.4 Economie

Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat is er aan de hand/Wat willen we bereiken?

3.4.1 Verplaatsen weekmarkt

Terug naar navigatie - 3.4.1 Verplaatsen weekmarkt

Wat is er aan de hand
De weekmarkt draagt in behoorlijke mate bij aan het ‘centrumgevoel’. In samenwerking met de marktkooplieden onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn om de weekmarkt te verplaatsen naar de zijde van het Raadhuisplein.

Wat willen we bereiken
Het doel is om van het Raadhuisplein het bruisende centrum van Krimpen te maken. Verplaatsing van de weekmarkt kan daar een bijdrage aan leveren.

3.4.2 Detailhandel

Terug naar navigatie - 3.4.2 Detailhandel

Wat is er aan de hand
In de Detailhandelsvisie is de Olm – naast de Crimpenhof en de Korf – aangewezen als één van de drie (winkel)centra in onze gemeente. De Korf is recent vernieuwd. Bij de Olm en de Crimpenhof ligt er nog een opgave.
De eigenaar van de Olm heeft een (her)ontwikkelbehoefte. Dit behelst een uitbreiding van de supermarkt aldaar en tevens een algehele upgrade van het centrum en omgeving, waarmee de ruimtelijke kwaliteit van het centrum en omgeving aanzienlijk kan worden verbeterd en gemoderniseerd. Ook met de eigenaren van de Crimpenhof zijn we in gesprek.

Wat willen we bereiken
Modernisering van de winkelcentra in onze gemeente gecombineerd met een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

Speerpunten

3.4.3 Stormpolder

Terug naar navigatie - 3.4.3 Stormpolder

Wat is er aan de hand
Op diverse plekken in de Stormpolder zit ‘energie’. Hollandia wil ‘de put’ herontwikkelen tot een volwaardig werklocatie, waarmee het mogelijk wordt om grote (maritieme en infrastructurele) constructies te maken, zoals bruggen etc. Om deze ‘Van Cralingenwerf’ te realiseren wil Hollandia gebruik maken van het parkeerterrein van IHC en grond van onze gemeente aankopen.
De sanering van het EMK-terrein vordert gestaag. Daarom ontwikkelen we op dit moment een ‘verkoopstrategie’.

De bovenstaande ontwikkelingen bieden ons kansen die we als gemeente met beide handen aangrijpen; kansen om de Stormpolder in de regio te positioneren als centrum van de (maritieme) maakindustrie.

Wat willen we bereiken
We willen dat de Stormpolder verder uitgroeit tot één van de centra van de (maritieme) maakindustrie tussen de Rotterdamse regio en de regio Drechtsteden.

Speerpunten

Wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten
Maatschappelijk domein Rekening Begroting Begroting Meerjarenraming
2023 2024 2025 2026 2027 2028
Lasten
Sport en recreatie 4.236 3.752 3.889 4.175 4.321 4.344
Cultuur 3.450 3.966 3.726 3.766 3.857 3.938
Onderwijs 2.894 4.325 3.907 3.957 4.091 4.922
Economie 509 2.170 300 738 3.434 3.444
Nieuw beleid & intensivering 50 49 49
Totaal lasten 11.088 14.213 11.822 12.686 15.751 16.697
Baten
Sport en recreatie 1.845 1.138 1.162 1.176 1.201 1.227
Cultuur 1.103 1.132 1.140 1.135 1.162 1.191
Onderwijs 567 810 919 939 858 879
Economie 35 1.919 53 484 3.174 3.179
Nieuw beleid & intensivering
Totaal baten 3.549 4.998 3.274 3.734 6.395 6.475
Totaal saldo van geraamde baten en lasten -7.539 -9.215 -8.548 -8.952 -9.356 -10.221
Reservemutaties 214 1.456 533 392 196 176
Geraamd resultaat -7.325 -7.758 -8.015 -8.559 -9.160 -10.045
Investeringen 2025-2028 Maatschappelijk domein 2025 2026 2027 2028
(Ver)nieuwbouw Comenius college IHP 1.147 9.209
Het Octaaf/Una Corda IHP 842 7.652
Gymzaal Una Corda, 2 zaaldelen IHP 477 3.873
Gymzaal Comenius college IHP 203 2.861
Gymzaal de tuinstraat IHP 239 2.397
Het Kompas, dislocatie IHP 325 2.959
Het Mozaiek IHP 5.164
Jac. Koelmanschool IHP 714 6.344
Sportzaal Groenendaal IHP 608 5.507
Toplaag "van Bronckhorst kunstgrasveld" Vervanging 50
Renovatie Veld 2 MHCK. Vervanging 853
Padelbanen TVL/TCK Nieuw 666
Buitenspeelplekken 2025 Vervanging 647
Kwaliteit en duurzaamheid zwembad Vervanging 963
Diverse inventaris de Tuyter Vervanging 67
Totaal 11.280 24.073 18.414
Nieuw beleid en intensiveringen Maatschappelijk domein 2025 2026 2027 2028
Speelplaatsen 50 49 49
Totaal 50 49 49

Indicatoren

Terug naar navigatie - Indicatoren

De ingevulde gegevens bevatten geen streefwaarden, maar betreffen de meest actuele gerealiseerde waarden. In de kolom 'jaartal' staat aangegeven uit welk jaar de gerealiseerde waarden komen.

In de kolom ‘begroting 2024’ ziet u de gepresenteerde waarden van de begroting 2024. Het is mogelijk dat deze waarden nadien nog zijn geactualiseerd door de bron.

De resultaten van de Burgerpeiling 2024 zijn nog niet beschikbaar gekomen voor de begroting 2025.

Basisset indicatoren programma Maatschappelijk domein Begroting 2025 Jaartal Begroting 2024 Jaartal Bron
Functiemenging (verhouding tussen banen en woningen) 42,6% 2023 42,4% 2022 Waarstaatjegemeente
Absoluut verzuim per 1.000 leerlingen 4,6% 2023 6,5% 2022 Waarstaatjegemeente
Relatief verzuim per 1.000 leerlingen 21% 2022 19% 2022 Waarstaatjegemeente
% voortijdige schoolverlaters (VO + MBO) 2,8% 2023 1,5% 2021 Waarstaatjegemeente
% niet-sporters 53,8% 2022 58% 2020 Waarstaatjegemeente
Het aantal banen, per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar 544 2023 543 2022 Waarstaatjegemeente
Demografische druk (groene + grijze druk tov 20-65 jr) 93,0% 2023 93,4% 2023 Waarstaatjegemeente
Lokale indicatoren programma Maatschappelijk domein Begroting 2025 Jaartal Begroting 2024 Jaartal Bron
Het aantal verduurzaamde schoolgebouwen (label A t/m C) 8 van de 14 schoolgebouwen 2023 7 van de 15 schoolgebouwen 2020 Facilicom
Aantal actieve deelnemers sportverenigingsleven (aangesloten bij sportbond) 22,0% 2023 22,1% 2020 monitor sport en gemeenten en NOC-NSF
Bezettingsgraad sportzalen 37% 2023 37% 2020 monitor sport en gemeenten
Aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging 38,3% 2023 34,3% 2020 NOC-NSF
Aantal lidmaatschappen bibliotheek en geleende boeken 18 jaar of ouder lidmaatschappen 4.436. Uitleningen: 95.606 2023 lidmaatschappen 4.040. Uitleningen: 103.306 2021 Bibliotheek
Waardering voor het winkelaanbod in Krimpen aan den IJssel 7,11 2023 6,92 2018 Burgerpeiling
Het percentage inwoners dat (zeer) tevreden is over het aanbod van speelvoorzieningen voor kinderen tot 12 jaar in de nabije omgeving 50% 2023 63% 2021 Burgerpeiling