Openbare ruimte

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De openbare ruimte is de basis voor het openbare leven in onze gemeente. We kunnen en mogen er ‘samen verschillend’ zijn. 

Het is de plek waar onze inwoners elkaar ontmoeten, waar ze sporten, spelen, bewegen en ontspannen en waardoor ze zich van A naar B verplaatsen. Omdat inwoners zich dagelijks door de openbare ruimte bewegen, is het beheer van straten en buurten één van de meest in het oog springende taken van de gemeente. 

 Het belang van de openbare ruimte wordt daarnaast steeds groter, omdat thema’s als hittestress, wateroverlast, biodiversiteit, circulaire economie, inclusie en gezondheid hoog op de agenda staan. Gedegen beheer van de openbare ruimte draagt bij aan het oplossen van deze uitdagingen. 

Voor onze gemeente is dat niet nieuw. Als sinds jaar en dag pakken we jaarlijks meerdere buurten in Krimpen aan den IJssel ‘integraal’ aan op basis van onze Meerjarenplanning Openbare Ruimte. Dat doen we steeds vaker dat aan de hand van een bredere visie op de wijk (‘Oud Krimpen Waterproof’ en ‘Langeland Next Generation’). En, indien nodig (Boveneind), betrekken we daar ook partners uit het sociaal domein bij.

Inwoners betrekken we zowel bij de visievorming als bij de uitwerking in concrete plannen in een zo vroeg mogelijk stadium. Sommige inwoners helpen vervolgens ook mee in het dagelijkse (groen)onderhoud. 

Krimpen aan den IJssel is een groene gemeente. Groen is een belangrijke onderdeel van de leefomgeving die moet worden behouden en waar nodig versterkt. Groen heeft naast een economische waarde ook een ecologische waarde voor flora en fauna. Maar een groene omgeving is ook heel aantrekkelijk om in te sporten, bewegen, verblijven en recreëren. In ons groenbeleid is dat als volgt uitgewerkt.

 
Het Zwaneneiland is de afgelopen jaren steeds meer dé locatie voor bewegen en samenkomen geworden. We hebben het voornemen om deze plek nog inclusiever te maken.

De komende jaren willen wij ook onderzoeken of het Middenweteringpark en het Moderatopark zo’n functie kunnen krijgen. Op dit moment nemen we nog geen middelen voor groot onderhoud of herinrichting in de begroting op.

Wij hebben geconstateerd dat de kwaliteit van een aantal beplantingsvakken achteruit is gegaan. Vorig jaar zijn er voor 2024 extra middelen in de begroting opgenomen, onder andere voor een groot vak langs de Nieuwe Tiendweg ter hoogte van de Marathon. Uit een nadere inventarisatie is gebleken dat wij in 2024 een hoger bedrag nodig hebben en dat het verstandig is om ook voor 2025 en 2026 een extra bedrag op te nemen. Ook willen wij in 2024 kunnen beschikken over een extra budget voor bomenbeheer.

Vorig jaar is ook al besloten om vanaf 2024 structureel extra middelen in de begroting op te nemen voor het bevorderen van de biodiversiteit en het (gedeeltelijk) op een hoger niveau brengen van het groenonderhoud. Tenslotte willen we in 2024 weer een project ‘oneigenlijk gebruik van gemeentegrond’ uitvoeren.

Sporten en bewegen in de openbare ruimte

Terug naar navigatie - Sporten en bewegen in de openbare ruimte

In het Speelruimtebeleidsplan 2018-2022 is de ambitie vastgelegd om meer gebruik te maken van informele speelruimte, speelplaatsen met een te kleine speelwaarde te laten verdwijnen en te streven naar grotere en centrale wijk- en buurtplekken. 

In het bijbehorende uitvoeringsprogramma zijn vervangingen van speelplaatsen en nieuw op te leveren speelplaatsen opgenomen. Hierbij wordt zo veel mogelijk aangesloten bij de herstratings- en rioleringsprojecten. Kapitaalvernietiging wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Het is niet gelukt om het totale uitvoeringsprogramma in de jaren 2018-2022 af te ronden. Ook in 2023 en 2024 worden nog projecten voorbereid en uitgevoerd. Door onvoorziene uitgaven en de hoge inflatie in de afgelopen jaren is het eerder geraamde investeringskrediet niet meer toereikend. 

Daarnaast willen we graag een tweede ‘Gio-court’ aanleggen. Jongeren hebben een grote behoefte aan goede voorzieningen om te kunnen voetballen. Ook stimuleren deze voorzieningen de jeugd om te sporten, te bewegen en te ontmoeten in de buitenruimte. Verder kunnen dergelijke velden een bijdrage leveren aan de aanpak van overlast door jongeren. Daarnaast zijn er positieve ervaringen na de aanleg van het eerste ‘Gio-court’ bij het ‘Zwaneneiland’. 

Verkeer en vervoer

Terug naar navigatie - Verkeer en vervoer

Dit jaar maken we een nieuw plan met een visie én verbeteringen voor verkeer in Krimpen. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen als:
•    Fietsen en lopen: hoe maken we aantrekkelijke fietspaden en voetpaden?
•    Verkeersveiligheid: hoe zorgen we ervoor dat we ons veilig verplaatsen?
•    Bereikbaarheid: hoe houden we Krimpen en haar buurten en wijken bereikbaar?
•    Parkeren: hoe gaan we om met de ruimte in onze gemeente (ook in relatie tot openbare laadpalen)?

De nieuwe verkeer- en vervoervisie is vervolgens de beleidsmatige ‘onderlegger’ voor de Meerjarenplanning Openbare Ruimte. Vooruitlopend op vaststelling willen wij in 2024 al (beperkt) starten met het programma ‘Zichtbaar op de fiets’.