Gemeentelijke dienstverlening

Digitale toegankelijkheid

Terug naar navigatie - Digitale toegankelijkheid

Inwoners en ondernemers hebben het recht om digitaal zaken te kunnen doen met de gemeente. Via onze website kan dit grotendeels al. Wel moet er een kwaliteitsslag gemaakt worden om te voldoen aan de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer. Onderzocht zal daarbij worden wat de haalbaarheid is van een klantportaal.

Begraven

Terug naar navigatie - Begraven

De komende jaren maken wij de heffing volledig kostendekkend. In 2024 betekent dit een verhoging tot 90%. Bij ongewijzigd beleid betekent dit een verhoging van de tarieven met 10%. Deze verhoging bestaat uit de algemene indexering van 3%, maar heeft ook te maken met een afnemend aantal begrafenissen.

Begin 2023 is de tweede fase van de ophoging van begraafplaats Waalhoven afgerond. Hetzelfde beeld willen we doorzetten in de derde en laatste fase op het oude gedeelte van Waalhoven. Deze werkzaamheden willen wij in 2024 uitvoeren. Dat zal dan in 2025 in het tarief worden verwerkt. 

Duurzaamheid

Terug naar navigatie - Duurzaamheid

Gemeenten spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van Nederland. Om de voorgestelde doelen te bereiken voeren we als gemeente samen met inwoners, ondernemers en andere stakeholders acties uit.

Met incidenteel in 2022 door de raad beschikbare gelden hebben wij een Actieplan Energiearmoede ontwikkeld, dat wij in 2023 en 2024 uitvoeren. Wij veronderstellen dat vervolgacties hierop uit reguliere budgetten kunnen worden betaald of met andere, specifiek door de rijksoverheid beschikbaar gestelde middelen.

In 2023 ontwikkelen we een ‘Lokale Aanpak Isolatie’ om particuliere woningeigenaren met een slechte geïsoleerde woning te ondersteunen. Een slecht geïsoleerde woning is een woning met energielabel D, E, F of G. 

Alle Nederlandse gemeenten kunnen daar in 2023 en 2024 een specifieke uitkering (SPUK) voor aanvragen. De aanpak moet uiterlijk op 31 december 2026 uitgevoerd zijn. In 2024 en 2025 volgt een nieuwe ronde van deze SPUK met nieuwe budgetten. Mogelijk worden deze gelden nog naar voren getrokken waardoor ze eerder beschikbaar komen.

Op onze website https://krimpenduurzaam.nl/ bieden we inspiratie en informatie. Inwoners en ondernemers kunnen hier ontdekken wat ze zelf kunnen doen. Zo werken we samen aan een klimaatneutraal en gezond Krimpen op de volgende vier terreinen:

  • Energie
    • We gaan klimaatverandering tegen door de uitstoot van CO2 te verlagen. Dit doen we door de vraag naar energie te verminderen en de opwekking van energie te verduurzamen.
  • Circulair
    • We vormen het economische systeem om naar een circulair systeem waarin we grondstoffen niet uitputten en reststoffen opnieuw te gebruiken.
  • Klimaatadaptatie
    • Het klimaat verandert. We zorgen ervoor dat we daar op voorbereid zijn en beperken schade en overlast zoveel mogelijk.
  • Gezondheid en voedsel
    • We maken duurzame keuzes die bijdragen aan de gezondheid en de verandering van het voedselsysteem.

Inzameling van grondstoffen en afval

Terug naar navigatie - Inzameling van grondstoffen en afval

In 2016 hebben wij een ‘omgekeerd’ systeem van afvalinzameling ingevoerd. Dat betekent dat we meer service verlenen op het inzamelen van grondstoffen zoals GFT, papier en PMD en minder service op de inzameling van restafval. Zodoende willen we de hoeveelheid restafval terugdringen en een hoog scheidingspercentage realiseren.

Inmiddels is gebleken dat de resultaten achterblijven bij de verwachtingen. Onze inwoners ‘produceren’ relatief veel afval en in het aangeboden restafval treffen we nog veel bruikbare grondstoffen aan. 

Eerder heeft de rekenkamer verschillende aanbevelingen gedaan voor het verbeteren van het afvalbeleid. Één van de aanbevelingen om de kosten te verlagen en de landelijke doelstellingen voor afvalscheiding te halen, was invoering van een tarief per lediging of vuilniszak (DIFTAR). Een meerderheid van uw gemeenteraad wenst(e) echter aanvullend onderzoek. Er was twijfel of deze manier van afval inzamelen wel voor lagere afvalkosten zorgt.

Op dit moment hebben wij een voorstel voor (aanvullend) beleid voor het inzamelen van grondstoffen en (rest)afval in voorbereiding. Het is onze intentie om dit nieuwe beleid per 1 januari 2025 te laten ingaan.

Vooruitlopend daarop willen wij in 2024 een aantal maatregelen treffen. Daarbij denken we aan een intensivering van de communicatie en aan de inzet van ‘grondstoffenvangers’.

Daarnaast moet Cyclus een aantal (vervangings)investeringen doen:
•    Vervanging paslezers
•    Invoeren omgekeerd inzamelen langs het dijklint
•    Optimalisatie inzamelmiddelen

Bedrijventerreinen

Terug naar navigatie - Bedrijventerreinen

Ons land telt 3.500 bedrijventerreinen, waar 40 procent van alle bedrijven zich bevindt en die plek bieden aan ruim 3 miljoen werknemers. Groot en klein, startups, maakbedrijven, met werk voor werknemers van alle opleidingsniveaus. Naar schatting een derde van alle werkgelegenheid is hier te vinden en nog eens een derde is ervan afgeleid. 

Terreinen zoals de Stormpolder, Parallelweg en De Krom zijn ook in onze gemeente de ruggengraat van onze lokale economie. Hier worden dingen geproduceerd, van fietsbel tot sleephopperzuiger, van compressors tot trapliften. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar juist nu duurzaamheid zo belangrijk is, wordt de rol van (ambachtelijke) maakbedrijven groter. De maakindustrie heeft de toekomst en dat geldt ook voor de circulaire economie. 

Het zijn ook de plekken waar íedereen kan werken. Je kunt er ook terecht zonder universitaire opleiding of als je geen diploma op zak hebt. Veel bedrijven die daar zitten, bieden werk voor alle lagen van de bevolking. Heel inclusief dus.

Wij willen onze dienstverlening aan ondernemers de komende jaren minder ‘sectoraal’ organiseren. Dat betekent concreet dat onze bedrijfscontactfunctionaris (nog) nauwer zal gaan samenwerken met de collega’s van het sociaal domein en het omgevingsloket en met collega’s van duurzaamheid en openbare ruimte.

Op die manier denken we beter te kunnen werken aan het toekomstbestendig maken van onze bedrijventerreinen. Ook willen we er zo voor zorgen dat meer mensen werk vinden bij Krimpense bedrijven, ook mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt.

Haven

Terug naar navigatie - Haven

In samenspraak met de binnenschippers gaan we een plan maken voor groot onderhoud en modernisering van onze haven. Elementen die daarin een plek krijgen zijn walstroom en de kwaliteit van de damwanden en steigers. Het terugbrengen van de auto-afzetplaats is onderdeel van de herontwikkeling van Stormpolderdijk.