Zoals aangegeven is dit een beleidsarme Kadernota. Toch willen we in dit hoofdstuk een aantal speerpunten voor 2025 presenteren.
Krimpen klimaatneutraal en gezond in 2050
In het Bestuursakkoord staat:
“Wij gaan verder met de uitvoering van de Duurzaamheidsagenda 2021-2024 Zo bereiken we dat Krimpen in 2050 klimaatneutraal en gezond is. Met de concrete acties brengen we verduurzaming dichter bij Krimpenaren. Na 2024 krijgt de lopende duurzaamheidsagenda een vergelijkbaar vervolg”.
Klimaatneutraal in 2050
Het hebben van een Duurzaamheidsagenda is niet wettelijk verplicht. Wel staan er in de Duurzaamheidsagenda concrete acties die bijdragen aan het Klimaatakkoord. De gemeente heeft zich gecommitteerd aan het Klimaatakkoord en krijgt jaarlijks een specifieke uitkering gebaseerd op de ‘Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid’ (SPUK CDOKE).
Voor 2025 kunnen wij onze concrete acties dekken uit de SPUK CDOKE en het reguliere Duurzaamheidsbudget. Voor 2026-2030 heeft het Rijk geld gereserveerd voor een vervolg op de SPUK CDOKE, maar het werkt nog aan een nieuwe regeling hiervoor.
De Provincie heeft aangegeven dat gemeenten de CDOKE-middelen als structurele baat mogen opnemen in de begroting tot en met 2027. Dat doen wij dan ook. Deze situatie is vergelijkbaar met de start van de huidige Duurzaamheidsagenda.
In 2025 zetten we de uitkering onder andere in voor het opstellen van een warmteprogramma. Iedere gemeente moet uiterlijk in 2026 zo’n programma (voorheen Transitievisie Warmte) opstellen. Wij starten hier in 2025 mee.
Cyclus heeft een bedrijfsplan opgesteld voor een demontagebedrijf voor grof huishoudelijk afval. Het grof huishoudelijk afval wordt in zo’n bedrijf door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gesorteerd en gedemonteerd (circulaire ambitie, minder verwerkingskosten restafval én inzet op re-integratie). Dit wordt vervolgens afgezet naar bij voorkeur regionale verwerkers die het gereed maken voor hergebruik of recycling.
Er heeft een eerste verkenning plaatsgevonden naar de mogelijkheden. Cyclus draagt de kosten voor de verkenning. Er volgt nog definitieve besluitvorming, maar Cyclus heeft bij haar aandeelhouders aandacht gevraagd voor een mogelijk verlies in de eerste jaren. Het overgrote deel van de dekking komt uit de besparing op verwerkingskosten voor verbranding, inclusief verbrandingsbelasting.
Gezond in 2050
In het bestuursakkoord staat dat wij ons inzetten voor een aanpak om de gezondste gemeente van Nederland te worden. Dit is geen intentie om een wedstrijd met andere gemeenten aan te gaan, maar een ambitie om bij alle beleidsterreinen te beoordelen wat de gezondheidseffecten zijn van de keuzes die worden gemaakt. Het streven naar een gezonde gemeente in plaats van gezondste is feitelijk een betere woordkeuze.
Wij bevorderen de gezondheid van de Krimpense inwoners door extra inzet en maatregelen. Hierbij maken we gebruik gemaakt worden van de specifieke GALA* -middelen. Om tot een samenhangende aanpak te komen investeren we in 2024 en 2025 in een brede aanpak op gezondheid.
Een projectleider draagt zorg voor de verbinding, overzicht en bewaking van het proces. Deze projectleider zetten wij 2 jaar in. Vanaf 2026 moet het proces/project ingebed zijn in de reguliere werkzaamheden.
Veerkrachtige buurten
Krimpen heeft een dorps karakter. Grootstedelijke problematiek is vanwege de ligging in regio Rijnmond echter zeker niet onbekend. Voordeel van de Krimpense structuur is dat er wel sprake is van spreiding van problematiek en dat er geen grote concentraties van achterstandswijken zijn zoals in de grote steden.
Om de samenleving van Krimpen te versterken zetten we in op veerkrachtige buurten. Wijken, of beter gezegd buurten ondersteunen wij om veerkracht te behouden.
Het meldpunt Zorg en Veiligheid draait nu bijna een jaar. Met succes, inwoners en professionals weten ons goed te vinden.
En na 4,5 jaar werken aan de lokale samenwerking Zorg en Veiligheid is de formalisering van de Zorg- en Veiligheidskamer nu echt in zicht. De Politie en Veilig Thuis wachten nog op een landelijk standpunt, maar alle 23(!) andere partners zijn akkoord met de documenten.
Daarnaast zijn er een aantal justitiepartners die (nog) niet meedoen vanwege landelijke richtlijnen maar wel aangehaakt willen blijven. We verbinden hiermee de domeinen zorg, welzijn, sociaal, onderwijs, wonen, veiligheid en justitie.
Volkshuisvesting
De huidige crisis op de woningmarkt doet zich ook in onze gemeente gelden: jongeren vinden moeilijk een (bereikbare) woning, de slaagkans is laag. De vergrijzing brengt veel vraag naar levensloopbestendige/toegankelijke woningen en woonvormen met zich mee, en de doorstroming op de woningmarkt hapert. Volkshuisvesting staat in het middelpunt van de belangstelling. Meer en meer doelgroepen kunnen onze steun goed gebruiken. Om die steun gericht te kunnen aanbieden wilden we de komende jaren een aantal onderzoeken uitvoeren:
• Onderzoek doorstroming op de woningmarkt
• Onderzoek vergroten van de slaagkansen van diverse doelgroepen
• Onderzoek hoe/waar realiseren innovatieve (geclusterde) woonvormen
Tot nu waren die onderzoeken over diverse jaren gespreid, waarvoor in de begroting steeds per jaar een bedrag stond opgenomen.
Vanaf 2026 wordt het opstellen van een Volkshuisvestingsprogramma verplicht op grond van de Wet Versterken Regie Volkshuisvesting die in voorbereiding is. Het opstellen van zo’n programma brengt met zich mee dat de inzichten die uit de te verrichten onderzoeken voortvloeien bekend moeten zijn op het moment dat het volkshuisvestingsprogramma wordt opgesteld.
Daarom willen we de drie onderzoeken versneld in 2025 uitvoeren. De vier tot nu toe in de begroting opgenomen jaarbudgetten willen wij samenvoegen tot een totaal bedrag van €107.000 in 2025.
Organisatie en bedrijfsvoering
De afgelopen jaren zijn er extra middelen in begroting opgenomen voor uitbreiding van de formatie, functiewaardering, raadscommunicatie en privacy. Het traject van functiewaardering ronden wij nog dit jaar af. De middelen voor de overige onderwerpen zijn inmiddels ingezet.
Verder hebben wij voor dit jaar een aantal (vervangings)investeringen in ons raadhuis in voorbereiding genomen, die grotendeels in dit jaar gerealiseerd worden.
*Gezond en Actief Leven Akkoord